image

Blog

maandag 01 juli 2024

Record aantal mensen medische hulp van STIL in 2023

Record aantal mensen medische hulp van STIL in 2023

STIL hielp in 2023 een record aantal mensen medische hulp te krijgen, hielp meer dan 50 kinderen en 100 volwassenen van de straat en leidde veel mensen naar opvang en oplossingen. Dat lees je in deze nieuwsbrief met bijbehorend Jaarverslag. Ook ander nieuws: Zo kregen een moeder en kind een verblijfsvergunning en is er een oplossing in zicht voor Surinaamse oud Nederlanders.

donderdag 13 juni 2024

Poolse grenswachten mogen schieten op migranten

Poolse grenswachten mogen schieten op migranten

Vanaf deze week mogen Poolse grenswachten in het grensgebied met Belarus schieten op migranten die ‘illegaal’ de grens over komen. In een bufferzone van tussen de 2 en 200 kilometer breed mogen geen hulpverleners en media meer komen. Aldus Trouw van vandaag.

dinsdag 04 juni 2024

Over kabinetsplannen, protest & criminaliseren hulp aan medemens

Over kabinetsplannen, protest & criminaliseren hulp aan medemens

In de nieuwsbrief lees je over kabinetsplannen en protest ertegen. Over welke meningen politieke partijen hebben, zodat je donderdag weet op wie je stemt. Je vindt betaalde en vrijwillige vacatures bij STIL en een oproep voor fondsen mee te denken over onze toekomst. Verder het verhaal van Adulaal en zijn vriendin. Ze worden aangeklaagd voor mensensmokkel, nadat ze zijn zus en andere vluchtelingen in nood, hielpen. In Europa wordt helpen van je medemens steeds meer gecriminaliseerd. (Foto: Abdulaal en zijn zus Mabroka).

donderdag 23 mei 2024

Regeerakkoord: 30 rampzalige plannen voor mensen zonder verblijfsvergunning

In het regeerakkoord staan dertig plannen om het leven van vluchtelingen en mensen zonder verblijfsvergunning moeilijker te maken. Ze worden gepresenteerd als oplossingen maar STIL verwacht dat ze veel ellende gaan opleveren. Voor vluchtelingen en mensen zonder verblijfspapieren en voor de hele samenleving.

woensdag 22 mei 2024

'EU besteedt mensenrechtenschendingen uit'

'EU besteedt mensenrechtenschendingen uit'

Mensen in de woestijn of in gevaarlijk gebied dumpen zonder drinkwater, hen opsluiten of verkopen aan afpersers die hen martelen. Dit doen landen waar de EU deals mee heeft, met medeweten en steun van de Europese landen. De EU 'besteedt mensenrechtenschendingen uit', concludeert een Franse professor. 35 journalisten uit de hele wereld leverden talloze bewijzen.

vrijdag 03 mei 2024

Wordt mensen helpen strafbaar? In Polen weten ze er alles van

Wordt mensen helpen strafbaar? In Polen weten ze er alles van

In de nieuwsbrief van april lees je over een ziekenhuis dat mensen aan de poort weigert als ze niet betalen. Over Europese plannen die ons werk mogelijk strafbaar maken, hoe het er in Polen aan toe gaat en meer.

vrijdag 01 maart 2024

Na 27 jaar verblijfsvergunning & hulp Voedselbanken stopt

Na 27 jaar verblijfsvergunning & hulp Voedselbanken stopt

Sociaal-juridische collega Moumouni (zie foto) kreeg het voor elkaar dat een man die al 27 jaar in Nederland woont, verblijfsrecht kreeg bij zijn drie Nederlandse kinderen. Een Iraanse man vertelt waarom hij vluchtte en hier met zijn gezin asiel kreeg. In de februari-nieuwsbrief ook aandacht voor het stoppen van hulp van de Voedselbank en het Rode Kruis voor veel mensen.

dinsdag 20 februari 2024

Een dagje hulpverlenen op STIL

Een dagje hulpverlenen op STIL

Wat maak je zoal mee op STIL als je op een maandag invalt voor een collega? Buitenslapers die zonder medicatie zitten. Een jongen die psychische zorg nodig heeft, zijn behandeling stopte toen hij het AZC verliet. Twee mensen die op straat staan. Mensen die geen geld hebben en daarom via ons deo, zeep, maandverband, e.d. krijgen. Lees een impressie van een dagje STIL.

vrijdag 02 februari 2024

Asiel voor Eritrese vrouw die eerder kansloos leek

Asiel voor Eritrese vrouw die eerder kansloos leek

In de nieuwsbrief opnieuw een voorbeeld van een succesje van ons juridisch team. Een Eritrese stond op straat en niemand zag meer hoop voor haar, na de afwijzing van haar asielverzoek. Echter Nona van het juridisch team kreeg het door haar creatieve inzet voor elkaar dat ze alsnog asiel krijgt. Ook aandacht voor een ziekenhuis dat betaling vooraf eiste en daklozennieuws.

zaterdag 23 december 2023

57 bewijzen voor procedure & ander decembernieuws

57 bewijzen voor procedure & ander decembernieuws

Nona van STIL verzamelde maar liefst 57 bewijzen voor een procedure. Een Afghaanse vluchteling kreeg 22 jaar geleden geen asiel, maar nu alsnog! Verder in de nieuwsbrief een oproep voor vrijwilligers, berichten over royale steun van fondsen, en zorgen over de toekomst die we desondanks hebben.

vrijdag 22 december 2023

Afghaanse man na 22 jaar alsnog asiel

Afghaanse man na 22 jaar alsnog asiel

M. werd gemarteld en vervolgd door drie verschillende Afghaanse regimes, waaronder de Taliban die nu aan de macht is. 22 jaar geleden vluchtte hij naar Nederland. Destijds vond de IND dat M. wel veilig terug kon, nu kreeg hij alsnog asiel.

maandag 06 november 2023

Nieuwsbrief met Leyla: Na 22 jaar een verblijfsvergunning

Nieuwsbrief met Leyla: Na 22 jaar een verblijfsvergunning

In de nieuwsbrief een interview met Leyla. Ze kreeg na 22 jaar een verblijfsvergunning! Ook een link naar een video met Barry. Hij is al net zo lang in Nederland, kan eveneens om medische redenen niet terug, maar kreeg nog geen vergunning. Voor mensen zoals hij pleiten organisaties voor een oplossing.

donderdag 02 november 2023

Zorgen, verdriet en boosheid

Zorgen, verdriet en boosheid

Verdriet, zorgen en boosheid bij STIL en onze Palestijnse (ex-)cliënten over de vele slachtoffers van afgelopen weken. Wesam verloor maar liefst twaalf vrienden en familieden afgelopen drie weken. Dit vertelde hij maandag, dus misschien zijn het er intussen al meer. Hij kan geen contact meer met zijn familie krijgen. (Foto van Mona van den Berg).

donderdag 28 september 2023

Asiel na inschakelen mensenrechtencomité

Asiel na inschakelen mensenrechtencomité

Na inschakeling van een mensenrechten-comité van de VN kreeg een gezin alsnog asiel, na eerder tot twee keer toe afgewezen te zijn en zelfs een keer te zijn uitgezet. Hierover lees je meer in de nieuwsbrief van september. Ook lees je over de rol die ex-cliënt Jamal speelt in een documentaire op het Filmfestival.

donderdag 28 september 2023

Indrukwekkende docu met ex-cliënt op filmfestival

Indrukwekkende docu met ex-cliënt op filmfestival

Afgelopen zaterdag was onze ex-cliënt Jamal te zien in een indrukwekkende documentaire, deels animatie, op het Filmfestival in Utrecht. Tijdens het maken van zijn beenprothese, een heel kunstwerk, vertelt hij over ervaringen in Sudan en zijn vlucht. Een deel van de film is een animatie. De docu is 23 oktober op tv te zien.

woensdag 27 september 2023

Asieladvocaat: 'STIL doet ontzettend goed werk'

Asieladvocaat: 'STIL doet ontzettend goed werk'

Voor een grote fondsaanvraag vroeg STIL enkele mensen of ze referent wilden zijn. Asieladvocaat Anna Louwerse, reageerde zo: "Ik vind dat jullie ontzettend goed werk doen en van goede kwaliteit, dus zeker mogen jullie mij opgeven als referentie".

donderdag 31 augustus 2023

Iedereen moet veilig aangifte kunnen doen!

Ook mensen zonder verblijfsvergunning moeten veilig aangifte kunnen doen. Om te voorkomen dat ze uit angst voor de politie meer bloot staan aan uitbuiting of misbruik. Hierover bestaan afspraken met de politie. Toch kreeg een cliënte van STIL afgelopen weekend politie aan de deur nadat ze aangifte had willen doen.

donderdag 29 juni 2023

Jonge Oromo activist hoopt op asiel

Jonge Oromo activist hoopt op asiel

Abduu kreeg maandenlang onderdak op een particulier gastadres en ook andere steun van STIL. Nu is hij vertrokken naar Ter Apel om asiel te vragen. Hij vertelt over zijn leven. Als jongere is hij in Ethiopië meerdere keren opgepakt, opgesloten en gemarteld. Hij vluchtte en kreeg in Europa geen asiel. Nu hoopt hij dat alsnog voor elkaar te krijgen.

donderdag 29 juni 2023

Jaarverslag & nieuwsbrief

Jaarverslag & nieuwsbrief

In de nieuwsbrief van juli bedankt STIL alle donateurs, vrijwilligers en gastadressen voor de onmisbare steun. In het Jaarverslag is (via een link) te lezen wat jullie en wij samen voor elkaar kregen in 2022. Ook is het interview met Abduu, al eerder op deze blog geplaatst, en nieuws over de petitie van LGBT+ Asylum support te lezen.

dinsdag 20 juni 2023

Doorbeek de uitzichtloosheid, geef hen een kans!

Doorbeek de uitzichtloosheid, geef hen een kans!

Voor jongeren, kinderen en ouderen die hier al jaren wonen, werken of naar school gaan, maar steeds buiten de boot vielen en nog geen verblijfsrecht hebben, vragen we om de uitzichtloosheid van hun leven te doorbreken. Vandaag op Wereld Vluchtelingendag start een gezamenlijke campagne voor hen.