image

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligersvacatures bij STIL

STIL is een solidariteitsorganisatie voor mensen zonder verblijfsvergunning. Al ruim 25 jaar helpen we mensen zonder verblijfsvergunning in Nederland op juridisch, medisch en maatschappelijk vlak. Vind jij net als wij dat ieder mens toegang zou moeten hebben tot basisrechten en zelf mag beslissen over zijn of haar leven? Misschien is vrijwilligerswerk bij STIL dan iets voor jou. 

 

STIL zoekt 

Vrijwillige baliemedewerker voor maandag

Wil jij op maandagochtend (en liefst ook 's middags) vrijwillig helpen mensen te ontvangen op STIL? Op het zogenoemde zelfzorg-spreekuur van 10-12 kunnen mensen zonder inkomen, verzorgingsproducten krijgen.

Het gaat om producten zoals deodorant, maandverband, zeep, shampoo, tandpasta, scheergerij, condooms (die kun je elke dag komen halen) en fietslampjes. We verwijzen mensen ook naar plekken waar ze eten kunnen krijgen en activiteiten kunnen doen. Ook kunnen ze een bon (garantstelling) krijgen voor Emmaus waar ze kleding, schoenen en noodzakelijke goederen zoals kinderwagen, slaapzakken en meer, kunnen krijgen.

Soms wanhoop en dakloosheid

Als je baliemedewerker bent, heb je regelmatig te maken met mensen die wanhopig zijn, op straat staan en echt buiten slapen. Je kunt ze soms naar het Aanmeldloket sturen waar ze opvang kunnen vragen. Je kunt mensen ook verwijzen naar onze andere spreekuren als ze medische of juridische vragen hebben.

Met sommige bezoekers maak je even een gezellig praatje. Ook bied je hen koffie, thee of water aan, je houdt de wachtkamer netjes en print verwijsbrieven en routes uit voor mensen. Als mensen op diezelfde dag een afspraak met STIL hebben, koppel je hen aan een collega.

Intakes, telefoon, post en mail

Als iemand voor het eerst bij STIL komt, kun je de gegevens in onze computer zetten (zgn intakes doen) en hen als nodig uitleg geven over het medisch en sociaal-juridisch spreekuur op woensdag en donderdag.

Los van deze taken neem je ook de telefoon op, bel je mensen op als er post voor hen is en zorgt dat vragen die per mail binnenkomen naar de juiste persoon gaan of direct worden beantwoord. 

Ondersteuning

Je krijgt voor al deze werkzaamheden steun van een STIL-medewerker die je altijd vragen kunt stellen en die jou komt helpen als nodig*. Ook is er altijd een andere collega als achterwacht aanwezig.

Sociaal en stevig in je schoenen

Belangrijk is dat je je graag inzet voor mensen zonder verblijfsvergunning, dat je flexibel en sociaal bent, stevig in je schoenen staat, respectvol en assertief bent en bij voorkeur enkele talen sprekend, al kunnen we gebruik maken van vrijwillige tolken en 'google translate' :)

Werktijden

Wij willen graag dat je minimaal tot 14 uur blijft en om 9uur (uiterlijk 9.30) begint. 

Interesse?
Neem contact op met Esther: Esther@stil-utrecht.nl. Of bel STIL 030 2713463 op dinsdag, woensdag en donderdag.

 

*Noot:

Omdat de medewerker die jou moet inwerken, in augustus drie weken vakantie heeft, is er kans dat je pas in september kunt beginnen. 

 

Vrijwilligers sociaal juridisch spreekuur

Heb jij kennis van verblijfsrecht? Wil je graag mensen zonder verblijfsvergunning steunen en heb je interesse vrijwilliger te worden bij STIL? We hebben je nodig voor dossieronderzoek, verzamelen van bewijs, contact onderhouden met advocaten en voor begeleiding van mensen in procedures. 

We zoeken bij voorkeur mensen die zich voor minimaal 1 dag per week en minstens zes maanden willen binden, bij voorkeur op donderdagen of in overleg op andere dagen.

Bekijk hier de vacature. 

 

Tolken & chauffeurs

We zoeken eveneens regelmatig vrijwillige tolken en chauffeurs. Als je je hiervoor wilt aanbieden kun je dat altijd even laten weten via info@stil-utrecht.nl, even langskomen (bvk maandag of woensdag) of bellen 030-2173463.

 

Meer over het werken bij STIL

Vele handen maken licht werk, ook bij STIL. We hebben voortdurend mensen nodig die tijdelijk of op de lange termijn kunnen bijspringen. Dat kan op veel verschillende manieren. Samen overleggen we eerst met jou waar jouw interesses en ervaring liggen, maar ook hoeveel uur per week je wilt bijdragen. Er is vaak behoefte aan baliemedewerkers op kantoor, maar als je bijvoorbeeld een talenknobbel hebt of zelf uit het buitenland komt en een niet-Nederlandse taal heel goed spreekt, dan kan het ook zijn dat we je sporadisch kunnen inzetten als (telefonisch) vertaler in geval van nood. Of als klusjesman, als je dat leuk lijkt en je goed bent in het oplossen van problemen in huis of op kantoor. Daarnaast is er ook zeker ruimte voor sociaal- juridische of medische vrijwilligers.

Wil je graag iets doen maar weet je niet wat? Als je in het bezit bent van een auto, dan zou je kunnen nadenken om eenmalig of op z’n tijd hulp te bieden wanneer er vervoer nodig is. Het komt vaak voor dat een cliënt naar een hulpverlener moet of een juridische afspraak; vervoer van A naar B kan daar een grote hulp in zijn.

De actuele vacatures vind je ook op de website van de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Neem voor meer informatie contact op met STIL: info@stil-utrecht.nl.

“Je ontmoet hele interessante mensen bij STIL. Uit de hele wereld. Ze hebben het vaak heel zwaar maar maken er het beste van. De meesten zijn heel dankbaar en beleefd. Soms maken ze grappen, soms huilen ze. Ze zijn erg blij met elk kleine beetje hulp dat we geven.”
Lieneke (23 jaar)
“Bij STIL heb ik al van alles gedaan. Medisch spreekuur, balie, financiën en stukjes schrijven voor de nieuwsbrief. Reden dat ik bij STIL werk is dat ik het beleid onmenselijk vind en mensen die daarvan de dupe zijn, wil steunen. Ik heb leuke collega’s en het werk is erg zinvol en afwisselend”.
Jamila (29 jaar)