image

De mensen achter de cijfers


Vooraankondiging publicatie & Release Party boek 'Stil Leven'

Portretten van ongedocumenteerden    

Geen papieren, wel dromen

Zijn vluchtelingen en migranten zielige probleemgevallen? Of gelukszoekers die ons in grote aantallen in gammele bootjes problemen komen brengen? Meningen die je op feestjes en social media hoort, zijn vaak schokkend. Zeker als je zelf mensen kent die gedwongen waren hun land te ontvluchten, hun geliefden achter te laten. Maar één ding is zeker: Als de mensen met de grootste mond Yasar, Sobuntu, Moustafa en Bekezela persoonlijk zouden kennen, zouden ze wel anders praten.

Bekezela: "Grappig aan Nederlandse vrouwen vind ik dat ze met hun mooie hakken aan gewoon op een fiets stappen. Op een dag wil ik een echte Nederlander zijn en met mijn hakken aan door de stad fietsen”

Dit citaat komt uit een van de portretten van Stil Leven. In woord en beeld zijn afgelopen tijd mensen zonder verblijfsvergunning geportretteerd op de weblog van STIL. Die portretten verschijnen in december in boekvorm.

“Het gaat om mensen niet om cijfers”

“Bedoeling is de menselijkheid terug te brengen in het debat”, zegt initiatiefnemer Gemma van STIL. Ze kreeg het idee toen de grote steden steeds meer te maken kregen met daklozen zonder papieren. “In plaats van extra bedden te creëren, besloten gemeenten de regels aan te scherpen. Voor het eerst kwamen in Utrecht ook vrouwen op straat. Het ging opeens over cijfers en niet meer over mensen”.  

Stil Leven wil de mens achter de cijfers laten zien: Heel verschillende, interessante, leuke mensen. Met dromen, idealen, hobby’s en lievelingseten. Zoals Bekezela en Fadiga. 

Fadiga: “Ik wil vrij zijn om te leven zoals ik wil. Daarvoor heb ik geen geld nodig, zelfs geen documenten”

Release Party

Op 13 december wordt het boek Stil Leven gepresenteerd op de Release Party in Villa Vrede o.v. (17-20u) in Utrecht.  Je kunt daar een praatje komen maken, de lievelingsgerechten komen proeven van de geportretteerden, het boek kopen of -als je het besteld hebt- in ontvangst nemen, en komen swingen op hele leuke muziek. 

Professionele journalisten en fotografen leverden vrijwillig een bijdrage aan Stil Leven. Daarvoor onze hartelijke dank! 

Je kunt hier lezen hoe je het boek kunt bestellen en je aan kunt melden voor het feest. Via crowdfunding wil STIL de kosten van publicatie en het feest financieren. We hebben al meer dan de helft van het benodigde geld binnen. Je kunt hier zien hoeveel we nog nodig hebben.

 

Journalisten kunnen vragen mailen naar: info@stil-utrecht.nl