Zeker 30 vluchtelingen op weg naar nieuw tentenkamp

De Irakezen die gisteren een actie begonnen voor het Aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel, worden bedreigd met arrestatie en ontruiming van hun tentenkamp. Ze sliepen vannacht met zeventig mensen in drie tentjes.

De gemeente heeft 'stiekem' 'verboden toegang'- bordjes rond het kamp gezet. Nog zeker dertig Irakezen en een groep van tientallen Somaliërs zou onderweg zijn om het kamp te komen versterken.

 "Ze kunnen beter Ter Apel sluiten als ze mensen toch na een paar maanden op straat zetten", zegt Hadi. "Als je geen vluchtelingen wil, laat ze dan ook geen nepprocedure doorlopen. Neem dan niet hun vingerafdrukken zodat ze nergens anders in de EU meer asiel kunnen vragen. Geef ze een kans om elders bescherming te vragen", aldus Hadi Abu Sanad, een van de 65 dakloze Irakezen die gisteren een actiekamp begonnen. Intussen zijn er nog vijf Irakezen bijgekomen.

Hadi: "Nederland respecteert onze mensenrechten niet". De Irakezen hebben vergelijkbare kritiek als de Somaliërs van de vorige twee tentenkampen. Ook zij vinden dat hun asielverzoek onvoldoende serieus en niet zorgvuldig behandeld is. "Ieder van ons heeft eigen problemen maar voor ons allemaal geldt dat bewijzen (voor hun asielverhaal, red) niet erkend worden. Tegen iedereen wordt gezegd: We geloven je niet".

Net als voor de Somaliërs, geldt voor de Irakezen eveneens dat ze in andere EU-landen veel meer kans op asiel hebben. Maar omdat ze eenmaal in NL geweest zijn, mogen ze daar geen asiel meer vragen. Daarom eisen we een kans om naar een ander land te gaan, zonder dat we direct terug naar Nederland worden gestuurd zoals nu gebeurt".

Volgens Hadi is het in Irak onveilig door bomaanslagen, moorden, onrechtmatige arrestaties en, zegt hij: "Er is daar absoluut NUL respect voor mensenrechten".

Door de harde regen hebben ze het zwaar in hun tentenkamp. "We hebben wel regenjassen van iemand gekregen maar hebben nog tenten, matjes, zeil en dekens nodig. Ook willen we Nederlanders en mensen met verblijfsvergunning vragen te komen helpen om ons te beschermen tegen de dreigende arrestatie".