image

Weer wanhoop op STIL


Weer wanhoop en tranen dakloze mannen

“Wat kan ik doen? Ik heb de hele tijd heen en weer gelopen vannacht”. Dat vertelt een man die te horen heeft gekregen dat hij in Nederland geen asiel kan vragen, omdat hij eerder in een ander EU-land verbleef, Italië. Daar verbleef hij echter op straat… Nu hier dus ook…. Hij heeft de grootste moeite zijn emoties te bedwingen. Hij vertelt dat hij ergens vlakbij STIL in een portiek geslapen heeft.

In de war

Een andere man, in vrijwel dezelfde situatie, vertelt, sinds we hem een week geleden leerden kennen, continu aan iedereen dat hij het leven niet meer ziet zitten en er liever uit wil stappen. Dat een dokter hem moet helpen, dat hij zich helemaal niet goed voelt. De artsen hebben hem wel gesproken en medicatie gegeven en hij krijgt binnenkort ook behandeling (GGZ) maar dat duurt hem te lang. Hij is radeloos, in de war, vrijwel niet aanspreekbaar, praat tegen zichzelf en herhaalt steeds de bovenstaande woorden. Gelukkig heeft hij tijdelijk ergens opvang gekregen op medische gronden. Voor zolang als het duurt.

Voor vrouwen vinden we vaak wel particuliere plekken. Voor mannen –zeker met een Dublinprobleem- is daar vrijwel geen kans op. Gemeenten vangen geen mensen met een Dublinclaim op. In psychische of medische nood valt soms met veel moeite het een en ander te regelen.

Wanhoop is voor ons dagelijkse kost

Het is bij ons dagelijkse kost , wanhoop en slecht nieuws brengen, het is zeer tijdrovend en energie-slopend. Je moet de balans vinden tussen warme meelevendheid en ’hard en zakelijk’ zijn want anders kan je hier de hele dag wel huilen van de vreselijke verhalen en kom je niet toe aan ander noodzakelijk werk. We moeten vaak mensen vertellen dat we niet weten wat ze kunnen doen, dat we geen slaapplek voor ze hebben, dat geen enkele organisatie hen aan opvang helpt als ze een Dublinprobleem hebben…

Maar dat we wel medische zorg, juridische bijstand, advies, eten, kleding en drogistprodukten kunnen regelen. Voor eten, een warme plek overdag en activiteiten verwijzen we hen naar Villa Vrede, het Ubuntuhuis, het Smulhuis en de Catharijnesteeg.

Wil jij opvang bieden?

Lees hier dan meer.