Vier vluchtelingen die buiten sliepen nu opvang

Ter Apel, vrijdag 15 juni
Vandaag bood de gemeente Vlagtwedde de vier vluchtelingen uit Somalië, Eritrea en Irak, die drie nachten buiten sliepen, opvang aan. Een half uur later werd het aanbod ingetrokken op last van het ministerie. Tien minuten later gold het aanbod toch weer wel...
"Gisterenavond heeft de politie twee van onze tenten kapot gemaakt", vertelt een van de vluchtelingen. Die tenten kregen ze van de Afghanen die vlak voor de ontruiming vorige week uit het tentenkamp vertrokken waren. De dag ervoor had de politie de vier buitenslapers al naar het station gebracht maar ze kwamen weer terug.
Marianne Bathoorn uit Emmen begeleide hen vandaag in een gesprek met de gemeente. Die deed een aanbod voor opvang en van buiten het stadhuis belt Marianne het goede nieuws door aan de achterban. Een half uur later (rond 17.30) volgt een sms: "Aanbod ingetrokken, ministerie boycot het aanbod ".
Weer even later zegt ze door de telefoon: "Ik zei tegen hen: 'als je geen opvang geeft dan weet ik niet hoe ik de zestig anderen moet tegenhouden die klaar staan. Ik heb het niet meer in de hand'". Of het door deze uitlating kwam of door de bemiddeling van SP-er Ko Vester, lid van Provinciale Staten, maar nog geen tien minuten later, gold het opvangaanbod toch weer wel. Misschien alleen tot maandag, mogelijk langer.
Marianne raadt iedereen aan naar de gemeente toe te stappen waar mensen op straat gezet zijn en daar opvang te vragen. Ze zouden een 'zorgplicht' hebben en opvang moeten bieden, zo meldde de Trouw donderdag. Hierover later meer.
Nasir Ali Omar, Somalië: 06 87 10 95 73 (spreekt Engels). 
Jamal Mahmoud Aziz, Irak: 06 8610 44 72 (spreekt Nederlands).