Uitzetten naar oorlogsgebied toch zowieso lastig ?

Kamervragen over uitzettingen Somalië

Dat uitzetten van Somaliërs niet goed lukt, is dat niet het 'automatische gevolg' van het Somaliëbeleid 'aangezien de hoofdstad Mogadishu, waar het vliegveld gelegen is, een oorlogsgebied is? En 'slechts enkele gebieden van Somalië als enigzins veilig worden beschouwd?'Dit vragen kamerleden van de PvdA, Groen Links, SP, D66 en Christenunie zich af. Zij stelden de minister gisteren schriftelijke vragen nadat bekend werd dat hij afzag van het hoger beroep tegen een groep Somaliërs.  De reden dat hij het beroep introk was dat uitzettingen onmogelijk zijn, of in zijn woorden: 'moeilijk realiseerbaar'.

Hij stelde eerder het beroep juist in omdat hij het niet eens was met de rechter die vond dat de Somaliërs moesten worden vrijgelaten omdat uitzetting niet mogelijk was (dec jl). De minister vond van wel en had zelfs al vluchten geboekt. Maar die zijn later afgezegd, zo schreef hij woensdag aan de Raad van State. Deze Somaliërs waren opgepakt in het eerste tentenkamp in Ter Apel. Hierbij zaten zeker zeven dakloze cliënten van STIL.

De Kamerleden vragen om stopzetten van uitzettingen (die toch in praktijk al niet plaatsvinden) en vrijlating van Somaliërs uit vreemdelingendetentie waar sommigen 'ter uitzetting' nog voor onbepaalde tijd vast zitten.

Tevens vragen de kamerleden of de minister alsnog 'ruimhartig kan bezien of Somalische gezinnen met minderjarige kinderen asiel kunnen krijgen, met het oog op de nog immer slechte veiligheidssituatie in Somalië (..)'.

Lees verderop de Kamervragen. Somalie Asiel Terugkeer SV 190412