STIL zoekt dringend opvangplekken

Somalische dakloze Ayanle: 'Laat mij niet buiten slapen'

Bij STIL klopten afgelopen jaar meer dan 300 mensen aan voor hulp. De meesten dakloze vluchtelingen, op straat gezet met de mededeling dat ze het land moeten verlaten. Maar dat kunnen ze meestal niet. Omdat ze gevaar lopen of omdat ze geen reisdocumenten hebben. Ze zitten klem: ze krijgen geen status en kunnen ook niet vertrekken. Ze mogen niet werken en hebben geen recht op bijstand, verzekeringen en de meeste voorzieningen.Foto: Ayanle met zelfgemaakte protestposter in de Sleep Inn

Vaak kunnen ze ook niet bij hulporganisaties terecht omdat die meestal alleen mensen met papieren helpen. Andere organisaties zitten vaak vol, hebben cliëntenstop of hanteren onmogelijke criteria. De meeste mensen slapen bij kennissen, landgenoten, familie of vrienden. Ook helpen veel Nederlanders door mensen in huis te nemen. STIL heeft een netwerk van particuliere opvangplekken maar dit zijn er lang niet voldoende.

Vaak moeten we mensen naar de daklozenopvang verwijzen. Hier kunnen ze echter sinds de zomer niet meer terecht als ze geen papieren hebben, behalve als ze ziek zijn. Tot nu toe worden vrouwen ook nog toegelaten (in Utrecht) hoewel af en toe gepoogd wordt hen ook te weren.

Sommige mensen slapen dus op straat, meestal hangen ze rond op het station, slapen onder een brug of in een park. Dat is trouwens verboden, je kunt een boete krijgen. Ook bij het slapen op het station kan je in de problemen komen en opgepakt worden. Waar moeten ze dan heen?

STIL zoekt dringend opvangplekken voor mensen die geen eigen netwerk hebben, niet in ons netwerk of de daklozenopvang terecht kunnen of in een of andere opvangvoorziening. Bel of mail als je interesse hebt: 030 -2713 463, info@stil-utrecht.nl.