image

Stil Leven: Zarmin


"Het is zomer in Kabul. De zon kan zo heet en fel zijn. Vroeger speelde ik dan achter in de tuin, met de buurmeisjes en onze zelfgemaakte poppen. We zaten in de schaduw van een grote boom. Als ik omhoogkeek zag ik hoe het zonlicht zich door de blaadjes van de boom liet zien.

Toen ik nog in Afghanistan woonde had ik een hoge functie en kon ik met mijn salaris mijn familie ondersteunen. Nu maak ik me zorgen om mijn ouders. Mijn moeder is ziek, mijn vader wordt snel oud. Alleen mijn jongste broertje woont nog bij zijn ouders. Hij moet heel hard werken om mijn ouders te kunnen ondersteunen. 

In 2016 ben ik naar Nederland gekomen. Als ik een verblijfsvergunning krijg, zou ik  willen gaan werken. Mijn grootste droom is om een eigen restaurant te openen. Ik houd van koken. En Afghaans eten wordt in Nederland volgens mij erg gewaardeerd.

Leven zonder verblijfsvergunning voelt alsof je zweeft. Ik ben niet echt op aarde, niet echt in de lucht, maar ergens er tussenin. In het midden. Het is moeilijk om niet goed voor jezelf en je familie te kunnen zorgen. Om geen betaalde baan te mogen accepteren. Maar in een kamer zitten wachten past niet bij mij. Ik houd ervan om te werken, om dingen te ondernemen. Ik kan gelukkig elke dag Nederlandse lessen volgen in de bibliotheek. Daarnaast doe ik veel vrijwilligerswerk, zoals helpen met de administratie bij een filmarchief. 

Ik mis mijn moeder heel erg. Elke vrijdag of zaterdag bel ik haar. Wij zijn close en we lijken erg op elkaar. Soms, als ik me niet goed voel of ziek ben, heeft mijn moeder over mij gedroomd en weet ze dat al. Het is moeilijk om gescheiden van haar te leven. Maar als ik met haar praat voel ik weer dat ik door moet zetten. En ik bid. Ik bid veel en dat maakt me ook sterk. Als ik bid voel ik dat iemand me vertrouwen geeft.

Laatst was ik gevraagd om deel te nemen aan een fotografie-project. Ik maakte een foto van een boom en het zonlicht dat door de blaadjes van de boom scheen. Toen ze me vroegen waarom ik deze foto had gemaakt vertelde ik over Kabul, de tuin, de schaduw, de zon, de boom en alle herinneringen die ik elke dag in mijn hart meedraag."

Over Zarmin
Zarmin is geboren in Bamyan, Afghanistan. Ze heeft een masteropleiding gehaald in Business Administration. Ze houdt van koken en fotografie. In 2016 is Zarmin met het vliegtuig naar Nederland gekomen en verbleef in asielzoekerscentra in Ter Apel, Budel, Wageningen, Arnhem en Drachten. Nu woont ze bij een hele lieve familie in Leeuwarden.