image

Stil Leven: Viktoria


“Ik ben onlangs uitgekozen om ambassadrice van de Business Academy te worden. Ik ga voorlichting geven op scholen over hoe je als vrouw hogerop kunt komen. Maar op mijn eerste school, de internationale school, ga ik juist vertellen dat je goed je best moet doen en altijd verder moet gaan. Je moet niet stoppen! Je moet de taal leren, je moet je taken kunnen uitvoeren, anders word je altijd als vreemdeling gezien. 

Doorzetten is mij op het lijf geschreven. Eén keer ben ik door drie beveiligers uit een examenzaal van mijn opleiding gedragen omdat ik niet wilde weggaan. Ik doe de studie MBO filiaalmanager / zelfstandig ondernemer. Omdat ik boven de achttien ben moet ik me zelf aanmelden voor die examens, maar dat kan alleen met een geldig identiteitsbewijs. Vijftig studenten moesten wachten tot de beveiligers mij verwijderd hadden. En dat examen? Dat heb ik dus niet gehaald. Voor ieder examen begin ik nu een maand van tevoren met regelen, met hulp van onze advocaat.

Eigenlijk wilde ik pedagogiek studeren, maar daarvoor had ik een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. Die kan ik alleen krijgen als ik ingeschreven sta bij de gemeente. Ook doktersassistente werd het niet, want ze vonden dat ik niet goed genoeg Nederlands sprak. Uiteindelijk was economie nog de enige mogelijke richting. Ik zit nu in het laatste jaar. Hoewel economie niet mijn ding is, heb ik toch nuttige dingen geleerd. Zoals dat ik niet voor een baas wil werken, maar zelfstandig ondernemer wil zijn. Afgelopen jaar heb ik de Young Lady Business Academy gevolgd van zakenvrouw van het jaar Elske Doets. Er was een zware selectie maar ik ben er doorheen gekomen. Je wordt geselecteerd op basis van je businessplan en hoe je dat pitcht. In die week heb ik interessante mensen ontmoet zoals Neelie Kroes en Annemarie Jorritsma. Heel inspirerend. Ze hebben mij bijvoorbeeld geleerd om klein te beginnen. In mijn businessplan pitchte ik een wellness-resort voor het hele gezin. En klein beginnen betekent voor mij dat ik nu al ga beginnen met een blog over gezond leven.

Mijn hobby's zijn lezen, of ik surf op internet, op zoek naar informatie over een gezonde levensstijl. Ook kijk ik televisie, het liefst naar waargebeurde verhalen; zo kan ik zien dat ik niet de enige ben die in een moeilijk situatie zit. Mijn vrijetijdsbesteding zou ik omschrijven als: op zoek naar inspiratie. Ook haal ik veel steun uit mijn geloof.

Ik zie geen manier om mijn plannen uit te voeren zonder geldige papieren, maar aan de andere kant voer ik al zeven jaar al mijn plannen uit. Na die week op de Business Academy kwam er een heel nieuwe motivatie over me. Het motto daar is: motivatie is het enige wat telt!”

Over Viktoria
Viktoria kwam in 2010 naar Nederland. Ze is geboren op 9 februari 1998 in Echmiadzin, Armenië. Afgelopen nacht heeft zij geslapen in haar bed in Utrecht. Ze is naar Nederland gekomen met de auto en heeft gewoond in Ter Apel, Arnhem en Nijmegen. Daarna op verschillende plekken in Utrecht. Haar lievelingseten is fruit en dat heeft zij voor het laatst vanochtend gegeten.