image

Samen opvang bieden kan ook


Twee logeerplekken bieden samen opvang

Een vrouw en een gezin, die elkaar goed kennen en vlak bij elkaar wonen, willen graag iemand van de doelgroep van STIL opvangen maar doen het liever samen. Dat vindt STIL uiteraard geen probleem.

Doordeweeks verblijft de gast bij de single vrouw, in het weekend bij het gezin. Dit verloopt naar aller tevredenheid. Voor het gezin is het fijn dat ze zich doordeweeks kunnen richten op de hectiek van school, werk en sportclubs van de kinderen. In het weekend is er meer tijd en ruimte om samen met de gast op te trekken.

Op het andere logeeradres, bij de vrouw die alleen woont, heeft de logee overdag gelegenheid om iets voor zichzelf te doen of Villa Vrede te bezoeken. 's Avonds eten ze samen en doen ze een spelletje. Voor de single vrouw bevalt het goed om in het weekend ook weer even het huis voor zichzelf te hebben en haar eigen gang te gaan.

Spelletjes doen en helpen met de afwas

Hanneke van het gastgezin vertelt hoe ze de eerste dagen ervaren heeft: “In het gezin is er rustig op de komst van de gast gereageerd (zie foto). Samen met de oudste (10 jaar) heeft ze heerlijk games gespeeld en youtubefilmpjes gekeken. Ze is behulpzaam en doet vaak samen met een van ons de afwas. Uiteraard proberen we ook wat woordjes Tigrinya te leren, zoals ‘Kammi hadirka’ (goede morgen, red)”.

“Het verlies aan privacy voor onszelf in de avond viel mee, omdat ze zich vrij vroeg terug trekt om te gaan slapen. Het gebrek aan kunnen communiceren was wel even wennen bij de twee jongste kinderen, het gaf af en toe wat spanning”.

Bijzonder en ontroerend

De vrouw van de andere logeerplek vindt het ‘bijzonder en ook wel ontroerend’ om deze gast in huis te hebben. “Zij stelt zich bescheiden en rustig op, wat het prettig maakt om samen te zijn. De verbale communicatie is beperkt, maar dat vormt geen belemmering voor het ontwikkelen van een vertrouwensband. Elkaar een knuffel geven, of een spelletje tri-ominos doen, kan ook prima zonder te praten!”

“Er is sprake van wederkerigheid. Het mogen geven van een beetje zorg en aandacht aan iemand, vertrouwen krijgen van iemand en vanzelfsprekend gezelschap in huis zijn ook een cadeautje voor mezelf!”