image

Protesten en boosheid over Moria-deal en EU-beleid


Vrijdag jl, Park Transwijk in Utrecht, 500 mensen riepen op tot evacuatie, foto van Fouad Hallak

Zondag 20 september wereldwijd protesten tegen EU-beleid n.a.v. ramp Moria 

Ook om 13 u in  Utrecht roep om evacuatie vluchtelingen

STIL medewerker spreekt zondag, andere collega deelt haar gedachten en gevoelens

Zondag aanstaande zal STIL-coördinator Gemma een van de sprekers zijn die kritiek uit op de zogenoemde 'Moria-deal' van de regeringspartijen. In ruil voor het opvangen van een kleine groep mensen van het Griekse eiland Lesbos, waar kamp Moria vorige week afbrandde, spraken de politici af dat de asielprocedure verkort en verslechterd zal worden.

Ook zullen jaarlijks minder vluchtelingen worden uitgenodigd, precies dat aantal minder dat nu van Lesbos mag komen. Er worden vijftig kwetsbaren en vijftig alleenreizende kinderen opgevangen. De demonstranten vinden dit aantal veel te laag en het onacceptabel dat nu minder vluchtelingen die elders in nood verkeren geholpen worden. 

Dublinproblematiek, in Europa en in Utrecht

Gemma zal ook praten over de gevolgen van de Dublin-afspraken (zie eerdere berichten en nieuwsbrieven) waar STIL en onze cliënten dagelijks mee te maken hebben. Velen leven hier of elders in Europa op straat, zonder toegang tot inkomen en onderdak, ze lopen daardoor groot risico op misbruik en uitbuiting. 

 

"Rutte, You need to become stronger"

Een andere STIL-medewerker heeft de afgelopen dagen wisselende gevoelens en gedachten. Ze werkte twee jaar geleden in kamp Moria, toen de situatie daar al onhoudbaar was. Nu is er brand geweest en slapen mensen op straat zonder voldoende drinken en eten. 

Je kunt hier haar gedachten en gevoelens lezen. 

 

Vrijdag, zaterdag en zondag vorige week vonden al diverse protestacties plaats, o.a. in Utrecht, zie foto's.