image

Over mental support bij trauma


 

Foto: Initiatiefneemster van de Mental Support Training, Josien van Dongen, in de nieuwsbrief een interview

 

Mental Support training helpt getraumatiseerde vluchtelingen stapje verder 

In de nieuwsbrief van april een interview met de initiatiefneemster van de Mental Support Training voor cliënten van STIL en andere Utrechtse organisaties voor ongedocumenteerden. Omdat er lange wachtlijsten zijn voor psychische hulp en mensen zelf die hulp vaak niet zoeken, fungeert de training 'als brug tussen niets en therapie'.

Mensen zonder verblijfsvergunning kunnen last hebben van een opeenstapeling van trauma's in hun leven. Sommigen hebben in hun land van herkomst met geweld te maken gehad, waarvoor ze zijn gevlucht, moesten geliefden achterlaten, maakten soms onderweg naar Europa opnieuw zware dingen mee en in Nederland was het nog niet afgelopen met de ellende. Zo werden ze als vluchteling als ongeloofwaardig gezien, belandden zelfs vaak in detentie om het land uitgezet te worden en voelden zich als criminelen behandeld. De meesten belandden op straat zonder toegang tot werk of ander inkomen, regelmatig ook zonder plek om te slapen. 

Ondanks al hun problemen en klachten als gevolg van die opeengestapelde trauma's, zoeken ze vaak geen hulp. Josien vertelt in een interview wat daarvan de verschillende redenen kunnen zijn. Ook vertelt ze over de training die ze samen met een traumatherapeut gaf. 

Positieve uitspraak rechtbank pardongezin, na een jaar wachten

In de nieuwsbrief ook - zoals gebruikelijk - het laatste nieuws over de langdurig verblijvende kinderen die STIL kent: Goed nieuws voor het gezin dat al meer dan een jaar wachtte op een uitspraak van de rechter in hun kinderpardonzaak. De rechtbank vindt dat ze niet te lang 'buiten beeld' waren. Nu is het wachten op een nieuwe beslissing van de IND. 

Verder een oproep van Villa Vrede, waar mensen van onze doelgroep overdag vaak terecht kunnen, om mee te zoeken naar een nieuwe locatie. Per 1 november moeten ze hun huidige plek verlaten. Ze organiseerden deze week een brainstorm om ideeën te krijgen waar een nieuwe plek te vinden. 

Je vindt in de nieuwsbrief ook onze vacatures voor twee (betaalde) leidinggevenden en diverse vrijwilligers.

Je kunt de nieuwsbrief via deze link lezen.

.

Medisch onderzoek voorafgaand aan asielinterview schiet tekort

LINK hier wél te openen

LET OP: De link naar het artikel van de onderzoeksjournalisten van Investico, die schreven over wat er mis is aan de medische beoordeling van vluchtelingen voorafgaand aan hun asielinterview, is via de nieuwsbrief niet te openen. Je kunt het wel via deze link lezen. Je kunt een donatie doen of vaste donateur worden om onderzoek van deze journalisten te steunen.
Wil je de nieuwsbrief elke maand per mail ontvangen, stuur dan een bericht naar info@stil-utrecht.nl.