image

Openhartig interview Mama Watoto en ander nieuws


Mama Watoto stond zelf met kind van zes weken oud, op straat

'Nu wil ik andere alleenstaande moeders helpen'

Mama Watoto is moeder van Kijana en Grace, de kinderen op de foto. Ze vertelt openhartig over haar leven nadat ze naar Nederland vluchtte. Ze stond op straat met een baby van zes weken oud. Ze wist niet waar ze heen moest gaan. Maar dankzij de hulp van STIL kregen ze een kamer in een hostel voor drie nachten. Vervolgens sliepen ze op vijf verschillende gastadressen. Uiteindelijk kregen ze opvang bij Huize Agnes. Intussen hebben ze een fijn eigen huis.
Dit en meer lees je in de nieuwsbrief van mei, te lezen via deze link.
.
Staatlozen nu eindelijk kans op erkenning
Vers van de pers, staat daarin ook te lezen dat vandaag een wet is aangenomen waarmee staatlozen eindelijk erkend kunnen worden. Dat betekent dat ze nu ook toegang tot voorzieningen krijgen, wat ze eerder niet hadden omdat ze geen paspoort hadden. 
Staatloze kinderen zonder verblijfsvergunning kunnen door een wetswijziging die vandaag aangenomen werd, na vijf jaar een Nederlands paspoort krijgen! Ook betekent dit dat zogenoemde 'pardonners', mensen die in 2007 bij de pardonregeling een verblijfsvergunning kregen, nu kans maken op een paspoort. 
.
Deze week antwoord op Kamervragen over toeslagenproblemen
In de nieuwsbrief is ook meer te lezen over de toeslagenproblemen voor mensen die een partner of kind in huis hebben wonen zonder de juiste papieren. Hierover berichtte STIL al eerder. Een radio-uitzending van Pointer was aanleiding voor de SP om Kamervragen te stellen, waarop de staatssecretaris als het goed is, deze week antwoord zal geven.