image

Gastadres worden, wie doet zoiets? En meer februari-nieuws


Foto: Herdenking van vermisten op zee, februari jl, in Palermo, Italië 

 

Februari-nieuws van STIL

Over vergunningen, opvang en kritiek op isolatie in detentie

 

In februari kreeg een Eritrese vrouw alsnog asiel in Nederland. Zij verbleef eerder achttien maanden bij twee studenten in huis. Opvangcoördinator Anna van STIL vertelt in een interview wat dat nou voor mensen zijn die opvang bieden in eigen huis...

Ook twee kinderen kregen in februari een verblijfsvergunning, omdat een van de ouders die al had. In de nieuwsbrief lees je verder actuele berichten over eten en opvang voor mensen zonder papieren in Utrecht en kritiek van psychiaters op het opleggen van isolatie in vreemdelingendetentie. Dit zou volgens hen, net als overal elders gangbaar is, slechts zeer beperkt en onder toezicht van deskundigen mogen gebeuren en liefst helemaal niet in vreemdelingendetentie waar mensen al relatief vaak psychische klachten hebben als gevolg van hun vluchtverleden.

Verkiezingen 

Ook kun je lezen over standpunten van politieke partijen over onze doelgroep en migratie, nu de verkiezingen eraan komen en over acties die in de aanloop naar de verkiezingen plaatsvinden onder de noemer 'lopend vuur'. Door het hele land zullen als een lopend vuurtje wakes plaatsvinden voor een 'humaan migratiebeleid'.

Deze maand kreeg STIL positief nieuws van een fonds. De gezamenlijke religieuzen van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen bieden ons een royale 'solidariteitsbijdrage' om hulp te kunnen bieden en aan oplossingen te kunnen werken voor onze cliënten. STIL zoekt nog naar donateurs voor het bieden van Corona-noodhulp om te voorkomen dat mensen op straat terecht komen.

Vermist op zee

Op de foto hierboven is een herdenking te zien van een groep mensen die een jaar eerder op zee verdween, tijdens de overtocht naar Europa, kwam hun boot in de problemen. Verzoeken om hulp, waren tevergeefs. In een video die via de nieuwsbrief te vinden is, worden de namen genoemd van de mensen wiens gegevens achterhaald werden. Van anderen is nog onbekend of ze ook op de verdwenen boot zaten. 

Lees hier de nieuwsbrief.

Wil je elke maand de nieuwsbrief per mail ontvangen, laat het dan weten aan info@stil-utrecht.nl.