image

Opvangproblemen en protest tegen detentie


STIL-nieuws uit april en mei

 

Over opvangproblemen, corona, detentie & asiel

 

De laatste twee nieuwsbrieven zijn per ongeluk niet op de blog geplaatst. Hierbij alsnog. Je kunt er de laatste opvang-perikelen in lezen. Zo kreeg een zwangere eerst niet, later op het nippertje (vlak voor de bevalling) wel opvang in een AZC.

Een andere vrouw met baby werd niet toegelaten tot de asielprocedure en -opvang terwijl de staatssecretaris juist beloofd had dat mensen zoals zij daar wel weer recht op hebben. Een man met een tijdelijke medische status kreeg wel leefgeld van het COA op zijn rekening gestort, maar heeft nog steeds geen pincode om het geld eraf te kunnen halen.

Ook kun je lezen dat per 1 juni geen nieuwe mensen meer in de Corona-daklozenopvang terecht kunnen. Die opvang zou half juni dichtgaan. Intussen is bekend dat dit eind juni gaat gebeuren.

 

Protesten tegen voortdurende vreemdelingendetentie

 

Ook valt te lezen over Ali die al 18 jaar in Nederland woont en opnieuw bedreigd wordt met uitzetting naar Sudan, volgens de regering is het daar nu wel weer veilig, volgens hemzelf nog niet. Hij zit al sinds 16 maart 21 uur per dag op cel, in vreemdelingenbewaring. Dit is een van de redenen dat er al meer dan 20 mini-actietjes zijn gedaan voor vrijlating van mensen die al zo lang onder zo’n zwaar regime vastzitten, terwijl ze niet wegens strafbaar feit vastgehouden worden maar omdat Justitie hen het land wil uitzetten.

Op dit moment zijn geen uitzettingen mogelijk omdat vliegvelden gesloten zijn. Toch vindt de staatssecretaris dat mensen gevangen gehouden mogen blijven worden omdat ze volgens haar later wel weer uitgezet kunnen worden. In individuele gevallen worden op last van de rechter soms wel mensen vrijgelaten.

Foto: Zwaaien vanachter de ramen van de uitzetgevangenis, naar de demonstranten.

 

Lees hier de nieuwsbrieven van april en mei alsnog

Lees hier de nieuwsbrief van april en hier de nieuwsbrief van mei jl.

 

De nieuwsbrief van juni verschijnt de laatste werkdag van de maand. Wil je die per mail ontvangen, laat dat dan even weten aan info@stil-utrecht.nl.