Nieuw protest dakloze vluchtelingen Ter Apel

Gisteren startte een groep van 65 Irakese uitgeprocedeerde vluchtelingen 's middags een protestactie in Ter Apel. “We willen opvang”, zegt Hadi, een van hen. ‘Nederland geeft ons de keus tussen terugkeer of een leven op straat. We willen niet terug. Daar wacht ons de dood".

Hadi is een van de 65 Irakezen die vandaag in Ter Apel demonstreert. “Wij wonen al jarenlang in Nederland, de meesten van ons meer dan vijf jaar. We zijn allemaal op straat gezet vanuit verschillende plekken: de gevangenis voor mensen zonder papieren in Rotterdam of opvangcentra voor vluchtelingen. Sommigen van ons, ik schat tien mensen, hadden eerder een tijdelijke verblijfsvergunning en zelfs een huis. Maar nu niet meer. Ze zeggen dat het nu veilig is in Irak. Maar wij vinden van niet”.

De demonstranten komen uit Centraal Irak. Gedwongen terugkeer is niet mogelijk naar Irak omdat de Irakese autoriteiten daar niet meer aan meewerken. Hadi: “Als wij meewerken aan vrijwillige zelfstandige terugkeer, krijgen we wel opvang, tot ons vertrek, zegt de IND, maar dat willen we niet. We willen dat opnieuw naar onze asielverzoeken gekeken wordt.”

Meer dan de helft van deze groep, ± 35 mensen, werd 20 april op straat gezet vanuit detentiecentrum Rotterdam nadat de Raad van State half april liet weten dat Irakezen niet opgesloten mogen worden nu er geen zicht op uitzetting is. Toch kregen ze geen opvang. Vandaar deze actie: “Het is regenachtig weer maar niet koud. We blijven hier tot onze eisen ingewilligd zijn”, zegt Hadi.