image

Blij en verdrietig tegelijk


Na zestien jaar keert Lukman terug naar Benin

"Ik ben blij en verdrietig tegelijk"

Lukman (ook wel bekend als Lukumanu) vliegt maandag terug naar Benin, na zestien jaar verblijf in Nederland zonder verblijfsvergunning. Hij is blij en verdrietig tegelijk. “Ik heb geen keus, ik heb hier geen mogelijkheden. Of ik die daar wel heb, weet ik niet. Het is heel spannend want ik ben er zo lang niet geweest. Ik ga wel mijn zus weer terugzien. Daar ben ik heel blij om”.

Hij heeft in Nederland geen juridisch perspectief, dus ook al lijkt hij net een Nederlander, spreekt hij de taal goed en heeft hier veel vrienden, helaas geeft het gebrek aan de juiste papieren hem niet de mogelijkheid een ‘echt leven’ op te bouwen.

Vrijheid lange tijd beperkt

Hij kwam in 2001 naar Nederland. Net een maand te laat om later in aanmerking te komen voor de pardonregeling. Hij verbleef in verschillende AZC's in het land, twee keer in detentiecentra 'om uitgezet te worden' en soms bij vrienden. STIL kent hem sinds 2009. Hij verbleef sinds die tijd in een kraakpand, bij vrienden, bij Emmaus, bij de Utrechtse Noodopvang, acht maanden in de Vrijheidsbeperkende locatie (VBL, een terugkeercentrum) in Ter Apel, en later nog een jaar in de VBL.

Dat was het afgelopen jaar. “Het leven is daar heel moeilijk”, vertelt hij. “Je vrijheid is daar echt beperkt, je krijgt wel geld voor eten maar verder kun je niet écht leven”. Je moet elke dag stempelen, je mag de gemeente niet verlaten. Hij kreeg nu wel toestemming om twee dagen naar Utrecht te gaan om afscheid te nemen... (Zie foto: afscheid van vriendin en voormalig vrijwilliger van STIL).

Lastig reisdocument te regelen

Hij is al drie jaar bezig te pogen reisdocumenten te verkrijgen voor die terugkeer, dat lukte steeds niet. Nu hij eindelijk wel een reisdocument (LP) heeft gekregen van de ambassade, gaat het opeens allemaal heel snel. Zijn vrienden willen wat geld voor hem inzamelen. Onder meer om een rijbewijs te halen en een periode te kunnen overleven. 

Hij krijgt wel een bedrag van de IOM. Hiervan krijgt hij de helft direct en de andere helft als hij met bonnen aantoont dat het uitgegeven is voor een eigen bedrijfje. Toch is nog steun nodig omdat hij helemaal niet weet of hij werk kan vinden en of hij wel echt een eigen bedrijfje kan beginnen. "Ik ben er zo lang niet geweest, ik moet eerst eens kijken hoe het daar is". 

 

Lees hier een artikel over zestien jaar Nederland en waar hij zoal verbleef....

 

Lees hier en hier twee eerdere berichten over Lukman.

 

Donaties zijn welkom op bankrekening NL 44 ING B 000 740 7021 van Stichting STIL.

Als je dit weekend al geld stort, laat dan a.j.b. even weten aan margreet@stil-utrecht.nl wat je overgemaakt hebt. We willen maandag a.s. vast een bedrag meegeven.