Iraanse dakloze vluchtelingen sluiten zich aan bij de actie

Zaterdag 12 mei 2012, tentenkamp Ter Apel, 16 uur

Zojuist is een busje met vijftig dekens en twee Iraanse dakloze vluchtelingen aangekomen in het tentenkamp Ter Apel. Een van hen is christen en vreest voor zijn leven als hij teruggaat naar Iran. Hij slaapt in Nederland vaak in een lift op een station. De ander slaapt buiten en wordt overal verjaagd. Ze kunnen niet terug naar Iran.

Shaheen komt uit een islamitische familie in Iran en is bekeerd tot christen. Daarom kan hij in Iran gevangen gezet worden en veroordeeld worden tot de doostraf. Hij heeft als dakloze in Utrecht vaak in een lift geslapen (zie filmpje: http://youtu.be/Y2T5IVIFz9A). Hij mag niet meer bij de daklozenopvang slapen omdat hij geen verblijfsvergunning heeft. Hij is na zes maanden vreemdelingendetentie de straat op gestuurd. Hij kan het land niet uitgezet worden.

Reza is nog maar net dakloos. Hij probeert op het station of in het park te slapen. Eergisteren werd hij op het station weggejaagd en later ook in het park. Omdat de politie medelijden had, kreeg hij een ontbijtje op het politiebureau. Hij is ook niet uitzetbaar. Iraniërs kunnen net als Somaliërs en Irakezen niet gedwongen uitgezet worden. Volgens de minister kunnen ze echter wel 'vrijwillig' terug.

Rode Kruis helpt toch niet

Het Rode Kruis zet geen tenten neer. Dit aanbod van eergisteren is door de hulporganisatie ingetrokken nadat de vluchtelingen het aanbod van de minister (een week opvang) hebben afgewezen. Dit vertelt Marianne Bathoorn die deelneemt aan de actie.

Zij vertelt eveneens dat het heel slecht weer is. "Vanmorgen hadden we hagel en nu begint het te regenen. Vannacht was het heel koud. Ik sliep met een Somalische vrouw onder een stuk gordijn. De kleinere kinderen zijn daarom niet meer in het kamp. Wel de twee wat grotere Irakese kinderen (zie filmpje op www.vluchtelingenopstraat.blogspot.com). "Ook al kregen we dankzij de Emmaus vijftig dekens, er is nog steeds een tekort". Er kwam vandaag eveneens een bus met kookspullen, tenten en dekens uit Nijmegen.

Ziekenhuis Emmen weigert te helpen

Marianne vertelt dat gisteren een Irakese Koerd naar het ziekenhuis is gebracht door een Nederlandse man. "Eerst weigerde het ziekenhuis in Emmen te helpen omdat hij geen papieren en dus geen verzekering heeft. Hij had een leverinfectie. In Stadskanaal zijn ze wel prima geholpen".

Laatste nieuws (16.30u):

IND- onderhandelaars weigeren Somaliërs toe te laten bij gesprek met Irakezen. "Deze actie is alleen van jullie, niet van Somaliërs", zou eerder ook al door de IND gezegd zijn. Het aantal kampeerders is opgelopen tot 160.

Persbericht + informatie over hoe je kunt helpen of deelnemen aan de actie: OokIraniërs12mei