image

Na drie maanden buiten slapen, bed bij Toevlucht


Na drie maanden buiten, een plek bij Toevlucht


'Eindelijk kan ik me wassen en goed slapen!'

Mohamed is 24 jaar en komt uit Guinee. Na afwijzing van zijn asielverzoek stuurde de IND hem de straat op. Drie maanden sliep hij letterlijk buiten. Vorige week kreeg hij een bed bij Toevlucht. 

Nadat zijn asielverzoek in Nederland afgewezen was, werd Mohamed uit het AZC gestuurd met de opdracht zelf het land te verlaten. Ik kende niemand om naartoe te gaan behalve een vriend die ook in een AZC woonde. Die wilde mij niet helpen, hij was bang zelf in de problemen te komen. Steeds als ik mensen vraag om een slaapplek, zeggen ze 'nee' want ze zijn bang problemen te krijgen omdat ik geen verblijfsvergunning heb". 
Slapen achter de moskee
Hij sliep eerst bij een station. Overdag en begin van de avond zat hij in de stationshal en deed of hij een reiziger was. Na sluiting van de winkels vond hij een plek buiten waar hij een paar uur probeerde te slapen. Later vond hij een slaapplek achter een moskee. Daar dreigden ze de politie te bellen als ze hem nog eens zouden zien. "In die tijd had ik nog geen deken, niets, het was soms koud en nat". 
Opgepakt
Toen vond hij een leeg gebouw waar hij ging slapen. Daar vond de politie hem. Hij werd opgepakt en zat een week gevangen. "Ze zeiden dat ik terug moest, ik ging huilen en vroeg of ze me niet naar een ander land konden sturen want in mijn eigen land ben ik echt niet veilig. Ze zeiden dat dat niet kon. Ze konden me ook niet naar Guinee uitzetten dus lieten ze me vrij. We werden op het station afgezet en kregen een treinkaartje. Zo kwam ik in Utrecht". Daar vond Mohamed STIL en kwam hij via het Aanmeldloket op de wachtlijst bij Toevlucht te staan. 
Onder afdakje

Waar verbleef je dan in de tijd dat je nog geen plek bij Toevlucht had? 
"Ik liep en liep en liep door de hele stad op zoek naar een slaapplek. De laatste tijd sliep ik onder een afdak". Hij legt uit waar het is maar de redactie wil het liever niet melden voor het geval er nog anderen willen slapen. "Ik hoorde van het loket dat ik een deken kon krijgen bij het Smulhuis. Ik wist toen nog niet dat je ook ergens kan douchen (voorheen de Catharijnesteeg, nu Herstart, red). Soms waste ik me een hele week niet", zegt hij beschaamd. 

Nu gelukkig wel, dankzij Toevlucht. Hij vindt het geen enkel probleem dat het alleen nachtopvang is, zo blij is hij dat hij zich dagelijks kan wassen en goed kan slapen.

Lees het volledige interview via deze link.