image

Hoe is 't met Sydney? En ander septembernieuws


Foto: Sydney, na tien jaar terug in Zambia, hierboven met een oude bekende op de foto die hij vroeger (tien jaar geleden) voetballes gaf

 

Over psychische nood, verblijfsvergunningen en een gedwongen uitzetting

Asmaa vluchtte over het balkon voor de politie

In de nieuwsbrief van STIL van september kun je lezen hoe het met Sydney gaat (linksboven op de foto) en allerlei ander septembernieuws. Zo vertelt Asmaa hoe ze eerder een keer over het balkon vluchtte voor de vreemdelingenpolitie die achter haar aan zat. Ook een bericht over 'zomaar een medisch spreekuur' vol psychische noden en je kunt interessante vacatures voor betaald en vrijwilligerswerk bij STIL vinden.

Na tien jaar weer terug in Zambia
Sydney deed in Utrecht allerlei activiteiten om ouderen en jongeren aan het bewegen te krijgen en mensen elkaar te laten ontmoeten. Ook al had hij geen verblijfsvergunning, hij zette zich actief in voor de mensen en de stad. Daar kwam in juni onverwacht een eind aan toen hij werd opgepakt en het land uitgezet. 
Nu is het drie maanden later. Hij is terug in Zambia, waar hij tien jaar niet geweest was. STIL belde hem op om te horen hoe het gaat. Ben je ook benieuwd hoe het met Sydney gaat? Je leest het hier in de nieuwsbrief van STIL.
.
Levensgevaarlijke vlucht voor politie
Asmaa is al zes jaar getrouwd en heeft twee jonge kinderen. Ze vertelt haar verhaal: Haar man en zij werden er eerder van beschuldigd een schijnhuwelijk te hebben, daardoor kon ze niet naar Nederland komen om bij hem te komen wonen. Later lukte het wel op een visum te komen en wilden ze met hulp van STIL werken aan een andere manier om aan een verblijfsvergunning te komen.
In de tussentijd kwam helaas de politie langs. Doodsbang en vier maanden zwanger, vluchtte Asmaa over het balkon. Ze werd toch aangehouden en in een cel gezet. In de nieuwsbrief vertelt ze het hele verhaal. Uiteindelijk kreeg ze in september alsnog toestemming om bij man en kinderen te wonen!
.
Zomaar een medisch spreekuur
Je kunt ook in de nieuwsbrief lezen met welke problematiek de vrijwilligers en medewerkers van het medisch spreekuur afgelopen woensdag te maken hadden. Twee mensen met zware psychische problematiek, twee met minder zware problemen, zes buitenslapers en de gebruikelijke bezoekers met hulpvragen. We zijn heel blij met de onmisbare medische vrijwilligers!
.
Lees de nieuwsbrief via deze linkOf mail naar info@stil-utrecht.nl als je 'm elke maand per mail wilt ontvangen.