image

Dagje hulpverlenen op STIL


Fietslampjes, die we uitdelen op het maandagspreekuur

 

Dagje hulpverlenen bij STIL

Gisteren ingevallen als hulpverlener bij STIL omdat een collega ziek was. Hierbij een impressie van de mensen die zoal langskwamen en welke hulp ze nodig hadden. Het ging om een twintigtal mensen.
Verzorgingsproducten

Maandag komen allerlei mensen (zonder inkomen en verblijfspapieren*) langs voor verzorgingsproducten. Aan hen shampoo, zeep, maandverband, deo, scheerspul, fietslampjes (zie foto) en deze keer ook papieren zakdoekjes, meegegeven. Ze waren er heel blij mee. 

Aan enkele mensen bonnen verstrekt (garantstellingen genoemd) waarmee ze bij Emmaus Domstad (de locatie in Lombok is vlakbij ons kantoor) 2e hands kleding kunnen krijgen, zoals een jas en trui. Ook kunnen ze bijvoorbeeld dekens krijgen als ze buitenslapen of een kinderwagen of andere nodige spullen. 

Er lagen bij ons nog wat mooie sokken, gebracht door een van onze vrijwilligers en een muts, gemaakt door een bezoekster, die nam een jongen mee die het buiten heel koud vond. Enkelen kwamen post ophalen, eentje een pakketje medische goederen, voor velen zijn we postadres omdat ze geen officiële of vaste verblijfplek hebben. Iemand reisgeld naar een opvangplek gegeven.

Op straat

Een man kwam langs omdat hij bang is het land uitgezet te worden naar Kroatië. Hij vertelde dat hij daar eerder mishandeld en opgesloten is door grenswachten. Hem advies gegeven na telefonisch overleg met een sociaal-juridische collega. Een andere man slaapt al twee weken ‘ergens bij het station’. Hem verwezen naar het Aanmeldloket om daar opvang te vragen. 

Medicatie

Een man vertelde over nachtmerries (als gevolg van ervaringen uit het verleden) en dat hij 't leven niet meer ziet zitten.. Hem verwezen naar het medisch team (woensdag-spreekuur) om hem verder helpen nu de psychische hulp na verlaten van het AZC stopt. Zij nemen dan contact op met de oude behandelaars en kijken met een huisarts samen of hij aangemeld kan worden voor vervolgbehandeling. Zeer waarschijnlijk is er een wachtlijst.

Een buitenslaper had geen medicatie meer. Dankzij de snelle hulp van een huisarts van Gezondheidscentrum Lombok kon hij vandaag medicijnen tegen hoge bloeddruk ophalen bij de apotheek. De apotheek stuurt dan de factuur voor de eigen bijdrage naar STIL, de gemeente Utrecht betaalt dit. Net belde hij dat het gelukt is met de medicijnen en om te bedanken.

Eten

Opvang kreeg hij via het Aanmeldloket nog niet, zo vertelde hij. Ze zullen binnen een week bellen of hij ergens terecht kan. Het Aanmeldloket liet aan ons weten dat er een kleine wachtlijst is. Hem verteld over het Ubuntuhuis, Villa Vrede en andere plekken waar hij warme lunch of avondeten kan krijgen, mensen kan ontmoeten en meer. Ook al heeft hij een enorm slechte situatie, hij was heel blij met dit alles. 

Beide laatstgenoemde mannen vrezen voor vervolging in hun land van herkomst in Afrika. Uit privacy overwegingen noemen we niet de vluchtredenen en landen van herkomst.

Donatie

Tijdens het praten en telefoneren door, kwam er een mailtje binnen dat iemand (het bleek de vader van een oud vrijwilliger) een donatie van ruim 800 euro deed. Dat soort steun maakt ons werk mede mogelijk! 

Dit was zomaar een dagje STIL.

 

Enige achtergrondinfo

*Voor de lezers die het niet weten: deze mensen hebben geen toegang tot (wit) werk, uitkeringen of verzekeringen. Tevens evenmin tot reguliere opvang. Kort geleden kregen we te horen dat ze eveneens geen voedselpakket meer kunnen krijgen. Mensen krijgen vaak wel boodschappentegoed van het Rode Kruis. Dit is echter tijdelijk. Vandaag en gisteren kwamen drie mensen hun wanhoop hierover uitspreken. Voor hen is die hulp gestopt. We pogen hen naar plekken te verwijzen waar ze kunnen eten. We vergoeden daarnaast allerlei kosten. We kunnen echter niet iedereen leefgeld geven, dit doen we meestal enkel voor mensen die we in particuliere gastgezinnen opvangen.