Bustour langs drie migranten-gevangenissen

Solidariteitsactie zondag een succes

Afgelopen zondag reden twee bussen met zo'n honderd demonstranten langs drie detentiecentra in Nederland waar mensen zonder verblijfsvergunning opgesloten zitten. Bedoeling was contact te krijgen met de mensen binnen, hun verhalen naar buiten te brengen, en hen te laten weten dat er mensen in Nederland zijn die solidair met hen zijn en hen niet vergeten. 

Op een groot spandoek stond met hele grote letters een telefoonnummer dat voor mensen binnen leesbaar was zodat ze konden bellen. Dit leverde die dag al tien telefoontjes op, vertelt een deelneemster. Soms werd een gesprek met een luidspreker versterkt. De hele dag was er een radio- uitzending aan de actie gewijd.

De bussen reden met een hoop lawaaimakers met pannendeksels, toeters en fluitjes langs Kamp Zeist, de boten in Zaandam en detentiecentrum Schiphol.

Niet overal werden ze vriendelijk ontvangen. Zo werd water over hen  heen gegooid en waren er zelfs (gelukkig achter een hek) mannen die met stokken met haken eraan sloegen om te voorkomen dat mensen het hek over zouden klimmen, vertelt een deelneemster.

Maar gezien de reacties van de gevangen mensen en hun telefoontjes was de actie geslaagd.

http://solitours.wordpress.com/

Mooie foto's te zien via https://www.indymedia.nl/node/4386

Of via:

https://www.facebook.com/ASKV.Steunpunt.Vluchtelingen/photos