image

Bijzondere ontmoeting gastadressen


Gastadressen wisselen bijzondere ervaringen uit 

Zondag kwamen bijna dertig mensen bij elkaar die allen in eigen huis opvang bieden aan cliënten van STIL. Sommigen zijn net begonnen, anderen hebben al twaalf logees gehad. Iedereen kreeg de kans om bijzondere ervaringen te delen, lastige zaken te benoemen en feedback richting STIL te geven. Dit alles gebeurde gelukkig vooral in positieve zin!
Op de schapen passen

Zo vertelde een man: Wij zijn die mensen van dat verhaal over die Afrikaanse vrouwen die koeien leren melken! Ze passen nu op de schapen, omdat wij er niet zijn, ze letten op of er niet eentje gaat bevallen, dan roepen ze de buren.

Een andere man heeft drie Afrikaanse vrouwen in huis, waardoor zijn jongste zoon soms baalt omdat hij zijn ‘game-kamer’ kwijt is. Een man vertelt dat hij fietsles gaf aan een Somalische die vervolgens twee keer tegen een auto botste. Dit riep natuurlijk de vraag op of een WA-verzekering mogelijk is. Helaas niet.

Knuffelen

Een vrouw vertelt dat haar kinderen niet zo gewend zijn – en er niet zo op zitten te wachten- om zo uitgebreid geknuffeld te worden als hun Afrikaanse logee wil. Veel ervaringen tussen logees en kinderen zijn verder erg positief. Een ander vertelt dat haar logee net vertrokken is om asiel te gaan vragen, en dat ze haar zeker erg zal missen.

Een vrouw die nog maar kort ‘gastadres’ is, heeft nu voor de tweede keer iemand in huis. De vorige was heel huiselijk en gezellig, wilde graag spelletjes doen, de huidige is meer ondernemend, vaak weg en strijdvaardig. Ze wilde samen protestborden voor een demonstratie maken, heel wat anders dus.

Weinig actief

Iemand die er niet bij was, zei het lastig te vinden dat haar gasten soms zo weinig actief waren. Daar zou ze wel wat meer stimulering van STIL willen zien. STIL zal dit intern bespreken en ook enkele mensen beter informeren over toegang tot medische zorg. Iemand bood aan te onderzoeken of er niet toch een vorm van WA-verzekering mogelijk is.

STIL sprak haar waardering richting gastadressen uit, niet alleen in woorden maar ook in een bedankje, lekker eten, uiteraard van de (voormalige) logees, en een borrel. STIL kreeg zelf ook ontroerend warme woorden terug te horen! Al met al een zeer geslaagde ontmoeting.