100 mensen in kamp - delegatie naar minister

Update van gisteren donderdag 10 mei 2012, 14 u

Op dit moment bivakkeren 100 dakloze vluchtelingen in het tentenkamp in Ter Apel: 70 Irakezen en 30 Somaliërs. Vandaag of morgen gaat een delegatie naar Den Haag om met de minister te praten. De burgemeester regelt het vervoer. Intussen gaat het protestkamp door.

Het aanbod van de burgemeester om met door haar geregelde bussen allemaal naar Den Haag te gaan om daar de actie voor het parlement voort te zetten, is door de demonstranten niet aangenomen.

Volgens de Irakese woordvoerder Hadi zijn de wensen van de vluchtelingen:

• "Als jullie ons niet willen hebben, geef ons dan een bewijs zwart op wit dat we naar een ander land mogen gaan om daar asiel te vragen en dat we dan niet teruggestuurd worden naar Nederland (zoals de huidige praktijk is als je naar een ander EU- land gaat, red).

• Als jullie zeggen dat dat niet kan omdat Nederland het Verdrag van Dublin heeft getekend en niet zomaar onder Europese afspraken uitkan, geef ons dan toestemming om in Nederland te blijven en geef ons een status (verblijfsvergunning, red).

Zolang deze eisen niet ingewilligd worden, stoppen we niet met onze actie, ook al duurt het een maand, twee maanden, een jaar of nog langer"

De Somaliërs, waarvan al eerder twee groepen een tentenkamp organiseerden, hebben vergelijkbare eisen: Geef ons de kans elders asiel te vragen of geef ons een status. Uit onderzoek van de UNHCR uit 2010, gepubliceerd in 2011, blijkt dat ze in andere EU-landen veel meer kans maken op asiel. Ditzelfde geldt voor de Irakezen.