image

Blog

woensdag 31 maart 2021

Nieuwsbrief maart: Vergunningen en steun van heel veel kerken

Nieuwsbrief maart: Vergunningen en steun van heel veel kerken

Twee verblijfsvergunningen afgelopen maand: Eentje wegens risico besnijdenis, eentje voor verblijf bij dochter. Ander leuk bericht: STIL kreeg in 2020 maar liefst van 29 kerken en 20 fondsen steun! Best bijzonder. Net als de man op de foto, hij liep 200 km als actie voor een humaan migratiebeleid! Ook wat minder leuk nieuws: Vanaf morgen mogen geen nieuwe mensen meer in de Corona-opvang, behalve bij wijze van uitzondering. Dit alles en meer in de nieuwsbrief van maart.

woensdag 24 maart 2021

Meeste nieuwe daklozen 1 april niet meer welkom in Corona-opvang

De Corona-noodopvang die de overheid op dit moment biedt aan alle daklozen, is verlengd tot 20 april, zo lang de huidige Corona-richtlijnen nog gelden. De meeste nieuwe daklozen van de doelgroep van STIL, worden echter vanaf 1 april niet meer toegelaten. Tegelijkertijd gaat de overheid wel door met het op straat zetten van -onuitzetbare- uitgeprocedeerde vluchtelingen vanuit de AZC's.

woensdag 10 maart 2021

Opvangcoördinator Anna over gastadressen STIL

Opvangcoördinator Anna over gastadressen STIL

Anna werkt nu een jaar bij STIL als opvangcoördinator. Ze onderhoudt contact met gastadressen die cliënten van STIL in huis opvangen en hun logees. Ze regelt alles eromheen. In een interview vertelt Anna over haar ervaringen. Het zijn heel verschillende mensen die opvang bieden, vertelt ze. Met één overeenkomst: Ze vinden allemaal dat niemand op straat hoort.

dinsdag 09 maart 2021

Pleidooi voor humanitair vangnet

Pleidooi voor humanitair vangnet

Maandag tekende Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP, in Utrecht een verklaring waarin hij zegt zich in te zullen zetten voor het herinvoeren van een humanitair vangnet, de discretionaire bevoegdheid genoemd, voor en na de kabinetsformatie (zie foto van Piet den Blanken). Bij1 tekende al eerder. Deze week tekenden ook ChristenUnie en Groen Links.

zondag 28 februari 2021

Nieuwsbrief STIL februari

Nieuwsbrief STIL februari

Nieuws over verblijfsvergunningen, hulp aan mensen zonder papieren en het bieden van opvang bij mensen thuis, is te lezen in de nieuwsbrief van februari. Anna van STIL vertelt in een interview welke mensen zoal gastadres zijn. Ook ander nieuws over detentie, donaties, acties en een herdenking van op zee vermiste vluchtelingen (zie foto).

vrijdag 29 januari 2021

Nieuwsbrief januari 2021

Nieuwsbrief januari 2021

In de nieuwsbrief van januari lees je dat het klinkeren van mensen uit AZC's tijdens de lockdown gewoon doorgaat, over nieuwe verblijfsvergunningen, zoals een interview met Sam (zie foto). Ook lees je dat de IND wist van marteling in Sudan, maar desondanks mensen naar dat land uitzette, en meer....

zondag 24 januari 2021

NRC: 'IND wist van marteling na uitzetting naar Sudan'

NRC: 'IND wist van marteling na uitzetting naar Sudan'

Zeker zestien mensen zijn uitgezet naar Sudan, terwijl de IND al kon weten dat mensen die eerder waren uitgezet, gemarteld waren en gevangen gezet. NRC-journalisten spraken minstens vijf mensen die dit overkwam. De IND legde volgens de krant het bewijs opzij.

dinsdag 22 december 2020

Gastadres: 'Het was onze droom om dit te kunnen doen'

Gastadres: 'Het was onze droom om dit te kunnen doen'

Openhartig vertelt een Utrechts gezin over hun ervaringen als gastadres van STIL. Tekenares Piera Mattioli bracht het verhaal in beeld. De kinderen vonden het eten van de logees niet altijd even lekker maar verder is het gezin heel positief.

zaterdag 31 oktober 2020

Nieuwsbrief oktober en interview Jane

Nieuwsbrief oktober en interview Jane

In de oktobernieuwsbrief lees je over het pleidooi voor (her-)openen van de Corona-daklozenopvang, hard nodig gezien het aantal besmettingen en het aantal buitenslapers. Ook nieuws over vier verblijfsvergunningen en het record aantal vergunningen in 2019, met een link naar het Jaarverslag. Daarnaast een uitgebreid interview met Jane (zie foto) die met haar dochter op verschillende gastadressen verbleef.

woensdag 16 september 2020

Protesten en boosheid over Moria-deal en EU-non-beleid

Protesten en boosheid over Moria-deal en EU-non-beleid

Boos, verdrietig, machteloos. Een STIL-medewerker deelt haar gevoelens over Moria, in dit kamp werkte zij ooit. De situatie was toen al onhoudbaar. Zondag wordt in Utrecht een landelijke protest-manifestatie georganiseerd. Tegelijkertijd zijn er wereldwijd vergelijkbare acties. Opgeroepen wordt de mensen van Lesbos en andere Griekse eilanden te evacueren. Ook protesteren mensen tegen de 'trieste' deal die de regeringspartijen onderling sloten. Foto van Fouad Hallak

dinsdag 23 juni 2020

Nieuws van STIL uit april en mei

Nieuws van STIL uit april en mei

Lees hier alsnog het nieuws van STIL uit april en mei. Zo kreeg een zwangere eerst niet, later op het nippertje toch opvang in een AZC. Een andere vrouw met baby niet. Zij werd niet toegelaten tot de asielprocedure. Ook kun je lezen dat de Corona-daklozenopvang gaat sluiten en over protesten tegen voortdurende vreemdelingendetentie.

woensdag 08 april 2020

Over problemen en oplossingen

Over problemen en oplossingen

STIL zoekt dagelijks actief naar oplossingen voor problemen die door de Corona (-maatregelen) ontstaan en onze doelgroep treffen. Zoals voor daklozen, zieken en hoogzwangeren die (nog) geen toegang tot opvang hebben, voor mensen die geen pinpas hebben en soms niet cash mogen betalen en voor vele andere kleine en grote problemen.

dinsdag 03 maart 2020

Februari-nieuws: Kritiek kinderpardon, risico uitzettingen Sudan, twee vergunningen en meer...

Februari-nieuws: Kritiek kinderpardon, risico uitzettingen Sudan, twee vergunningen en meer...

In de nieuwsbrief van STIL van februari lees je over onze kritiek op de beoordeling van kinderpardonzaken en over mensen die in de problemen kwamen na uitzetting naar Sudan. Ook een bericht over twee verblijfsvergunningen en een vacature bij STIL voor een opvangcoördinator.

maandag 02 maart 2020

Doel van de afsluitregeling 'kinderpardon' nog lang niet bereikt

STIL kent zestien gezinnen die positief bericht kregen en negentien gezinnen die zijn afgewezen voor de afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen. De afgewezen kinderen wonen evengoed langdurig in Nederland. Ook zijn ze, net als de anderen, steeds ‘in beeld' geweest van de overheid. In een reactie stelt STIL dat het doel van de regeling nog lang niet bereikt is.

vrijdag 31 januari 2020

Dreigende uitzetting naar Sudan en meer - nieuwsbrief januari

Dreigende uitzetting naar Sudan en meer - nieuwsbrief januari

In de nieuwsbrief van januari kun je lezen dat opnieuw mensen vastzitten die vrezen voor uitzetting naar Sudan terwijl het land nog niet veilig is. Ook kun je lezen over een gezin dat alsnog een pardon-verblijfsvergunning kreeg. Mamady is met zijn dochters herenigd, STIL staat achter het pleidooi voor vergoeding medische tolken en ontving in 2019 een recordbedrag van particuliere donateurs.

vrijdag 27 december 2019

Decembernieuws van STIL

Decembernieuws van STIL

Hartverwarmend mooi en triest nieuws vind je in de laatste nieuwsbrief van het jaar. Twee gezinnen kregen asiel, een 84-jarige vrouw bood al zeven keer opvang. De opbrengst van het STil-Leven feest gaat naar AmsterDak en Mamady vraagt jouw hulp zijn dochters naar Nederland halen.

zaterdag 30 november 2019

Nieuwsbrief november 2019

Nieuwsbrief november 2019

In de nieuwsbrief van november opnieuw een voorbeeld van een vrouw met kind op straat. Zonder toegang tot rijksopvang of gemeentelijke opvang. Uiteindelijk is wel een oplossing gevonden. In de nieuwsbrief ook aandacht voor de Release Party van het boek 'Stil Leven' 13 december.

woensdag 20 november 2019

Bezuinigingen rechtsbijstand asielzaken zorgelijk

Bezuinigingen rechtsbijstand asielzaken zorgelijk

Juridische steun aan asielzoekers is straks niet meer voldoende, nu de regering besloten heeft dat de voorgenomen bezuinigingen op de vergoeding van die rechtsbijstand doorgaan. Asieladvocaten uiten serieuze kritiek. STIL is bang dat vluchtelingen hierdoor nog moeilijker asiel zullen krijgen dan nu al het geval is.

woensdag 06 november 2019

Geen papieren, wel dromen!

Geen papieren, wel dromen!

Meningen die je op feestjes en social media over migranten hoort, zijn vaak schokkend. Vooral als je zelf mensen kent die gedwongen waren hun land te ontvluchten. Zeker is dat als de mensen met de grootste mond Yasar, Sobuntu, Moustafa en Bekezela persoonlijk zouden kennen, ze wel anders zouden praten. Op 13 december presenteren we het boek 'Stil Leven', met daarin portretten van deze en andere ongedocumenteerden.

dinsdag 05 november 2019

Vrouwen op straat

Vrouwen op straat

In de nieuwsbrief vertellen twee vrouwen, waarvan eentje met dochter van 7 jaar, over hun ervaringen toen ze op straat stonden. Eentje sliep in kerken en bij verschillende mensen thuis. Had op een adres een heel vervelende ervaring. Een ander prostitueerde zichzelf om te overleven.