image

Blog

dinsdag 05 oktober 2021

Over een Kleine Held en ander nieuws

Over een Kleine Held en ander nieuws

In de nieuwsbrief van september een verhaal over een kleine held die met zijn vader een grote reis maakte en uiteindelijk asiel kreeg in Nederland. Ook vijf andere cliënten van STIL kregen afgelopen tijd asiel! Verder vraagt STIL je hulp voor twee vrouwen en zoeken we vrijwilligers voor het medisch spreekuur.

donderdag 23 september 2021

Vandaag actie afgewezen pardonkinderen & alsnog de nieuwsbrief

Vandaag actie afgewezen pardonkinderen & alsnog de nieuwsbrief

Hayk op de foto maakte gisteren dit bord voor de actie voor Davit & Nunë en andere afgewezen kinderen waar hij vandaag heengaat. Vijftien kinderen die STIL kent zijn net als Davit en Nunë hier geboren en opgegroeid, vijftien kinderen wonen hier al langer dan tien jaar. Toch zijn ze net als Davit & Nunë afgewezen voor de Afsluitingsregeling Kinderpardon. Sommigen kregen ook al negatief bericht van de rechter. De zaak van Nunë en Davit komt 30 september voor de rechtbank.

zaterdag 31 juli 2021

Jaarverslag 2020

Jaarverslag 2020

In 2020 kreeg opnieuw een record aantal cliënten van STIL een verblijfsvergunning. Ondanks de Corona-richtlijnen, waardoor veel hulp op afstand werd geboden, hielp STIL op vrijwel alle werkterreinen weer meer mensen dan het jaar ervoor. Over dit alles is meer te lezen in het Jaarverslag. Ook is een samenvatting bijgevoegd.

woensdag 30 juni 2021

Hoezo buiten beeld? Over afgewezen kinderen en campagne Open je Deur!

Hoezo buiten beeld? Over afgewezen kinderen en campagne Open je Deur!

STIL roept mensen op hun deur te openen voor mensen zoals Eden die ooit met haar twee maanden oude kind op straat stond maar nu asiel kreeg. Met de campagne Open je Deur willen we meer gastadressen werven. In de nieuwsbrief lees je ook dat al vier politieke partijen Kamervragen stelden over de afgewezen pardonkinderen. Foto van Fouad Hallak.

woensdag 16 juni 2021

ChristenUnie: 'Afspraak was coulant om te gaan met gemeentelijk toezicht pardonkinderen'

ChristenUnie: 'Afspraak was coulant om te gaan met gemeentelijk toezicht pardonkinderen'

Volgens Joël Voordewind van de ChristenUnie, in 2019 betrokken bij de totstandkoming van de afsluitingsregeling ‘kinderpardon’, is destijds binnen het kabinet afgesproken ‘coulant’ om te gaan met kinderen die bekend zijn bij de lokale overheid, zoals hun burgemeester of gemeente. Dit zei hij in Trouw nadat hij hoorde dat veel kinderen die bekend zijn bij gemeenten afgewezen zijn.

vrijdag 11 juni 2021

Steun Raad van Kerken voor afgewezen pardonkinderen

Steun Raad van Kerken voor afgewezen pardonkinderen

De Raad van Kerken staat achter de kinderen die zijn afgewezen voor de afsluitingsregeling 'kinderpardon' terwijl ze hier wel lange tijd wonen. Intussen kreeg een vierde gezin een negatieve uitspraak van de rechtbank. Dit gezin ontvangt al jaren leefgeld van de gemeente Utrecht. Desondanks vinden zowel de IND als de rechter dat ze in die periode 'buiten beeld' waren.

woensdag 09 juni 2021

Open je deur!

Vandaag lanceert STIL de campagne Open je Deur! Nu de Corona-daklozenopvang afgelopen week haar deuren sloot en de richtlijnen versoepeld zijn, roepen wij jou op je deur te openen voor mensen zonder verblijfsvergunning die anders op straat zouden staan. We vragen je hulp ons filmpje en de oproep te verspreiden.

woensdag 02 juni 2021

Ongelijke behandeling kinderpardon

Ongelijke behandeling kinderpardon

Een goed voorbeeld van ongelijke behandeling in de uitvoering van de Afsluitingsregeling 'Kinderpardon is het verschil tussen twee hartsvriendinnen, oftewel BFF's (best friends forever). Een15 jarig meisje G. kreeg geen verblijfsvergunning. Haar vriendin T. wel. Hun situatie is vrijwel gelijk.

woensdag 02 juni 2021

Nieuwsbrief mei over verblijfsvergunningen en lobby kinderpardon

Nieuwsbrief mei over verblijfsvergunningen en lobby kinderpardon

Vandaag komen in de grote steden naar schatting driehonderd mensen zonder papieren op straat door sluiting van de Corona-daklozenopvang. Er wordt dringend naar gastadressen gezocht. In de nieuwsbrief die maandag al verscheen, is ook het laatste nieuws over de lobby voor de 34 afgewezen kinderen te lezen, lees je over drie vrouwen die een verblijfsvergunning kregen (zoals de twee hier op de foto) en nieuws over vaccinatie van onze doelgroep.

vrijdag 30 april 2021

Nieuws over 34 afgewezen kinderen en vier asielvergunningen

Nieuws over 34 afgewezen kinderen en vier asielvergunningen

Alex (7 jaar) en zijn broer Hayk (10) zijn in Nederland geboren, wonen hier al hun hele leven maar zijn toch afgewezen voor de afsluitingsregeling ‘kinderpardon’, net als 32 andere kinderen die STIL kent. Terwijl velen hier al tussen de tien en zestien jaar wonen. Doel van de regeling lijkt dus niet bereikt. Twee lokale raden van kerken spraken deze week hun steun uit voor de kinderen. Ook ander nieuws: Vier asielvergunningen en eindelijk weer eten voor daklozen.

vrijdag 16 april 2021

Ongehoord onrecht, ook voor 34 kinderen

Ongehoord onrecht, ook voor 34 kinderen

STIL en Huize Agnes bieden steun aan zeventien gezinnen die zijn afgewezen voor de Afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen (beter bekend als het ‘kinderpardon’). Voor hen klinken de conclusies die asieladvocaten trekken uit hun onderzoek ‘Ongehoord. Onrecht in het vreemdelingenrecht’, heel bekend in de oren. De organisaties kennen 34 kinderen die slachtoffer zijn van zulk ongehoord onrecht.

woensdag 31 maart 2021

Nieuwsbrief maart: Vergunningen en steun van heel veel kerken

Nieuwsbrief maart: Vergunningen en steun van heel veel kerken

Twee verblijfsvergunningen afgelopen maand: Eentje wegens risico besnijdenis, eentje voor verblijf bij dochter. Ander leuk bericht: STIL kreeg in 2020 maar liefst van 29 kerken en 20 fondsen steun! Best bijzonder. Net als de man op de foto, hij liep 200 km als actie voor een humaan migratiebeleid! Ook wat minder leuk nieuws: Vanaf morgen mogen geen nieuwe mensen meer in de Corona-opvang, behalve bij wijze van uitzondering. Dit alles en meer in de nieuwsbrief van maart.

woensdag 24 maart 2021

Meeste nieuwe daklozen 1 april niet meer welkom in Corona-opvang

De Corona-noodopvang die de overheid op dit moment biedt aan alle daklozen, is verlengd tot 20 april, zo lang de huidige Corona-richtlijnen nog gelden. De meeste nieuwe daklozen van de doelgroep van STIL, worden echter vanaf 1 april niet meer toegelaten. Tegelijkertijd gaat de overheid wel door met het op straat zetten van -onuitzetbare- uitgeprocedeerde vluchtelingen vanuit de AZC's.

woensdag 10 maart 2021

Opvangcoördinator Anna over gastadressen STIL

Opvangcoördinator Anna over gastadressen STIL

Anna werkt nu een jaar bij STIL als opvangcoördinator. Ze onderhoudt contact met gastadressen die cliënten van STIL in huis opvangen en hun logees. Ze regelt alles eromheen. In een interview vertelt Anna over haar ervaringen. Het zijn heel verschillende mensen die opvang bieden, vertelt ze. Met één overeenkomst: Ze vinden allemaal dat niemand op straat hoort.

dinsdag 09 maart 2021

Pleidooi voor humanitair vangnet

Pleidooi voor humanitair vangnet

Maandag tekende Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP, in Utrecht een verklaring waarin hij zegt zich in te zullen zetten voor het herinvoeren van een humanitair vangnet, de discretionaire bevoegdheid genoemd, voor en na de kabinetsformatie (zie foto van Piet den Blanken). Bij1 tekende al eerder. Deze week tekenden ook ChristenUnie en Groen Links.

zondag 28 februari 2021

Nieuwsbrief STIL februari

Nieuwsbrief STIL februari

Nieuws over verblijfsvergunningen, hulp aan mensen zonder papieren en het bieden van opvang bij mensen thuis, is te lezen in de nieuwsbrief van februari. Anna van STIL vertelt in een interview welke mensen zoal gastadres zijn. Ook ander nieuws over detentie, donaties, acties en een herdenking van op zee vermiste vluchtelingen (zie foto).

vrijdag 29 januari 2021

Nieuwsbrief januari 2021

Nieuwsbrief januari 2021

In de nieuwsbrief van januari lees je dat het klinkeren van mensen uit AZC's tijdens de lockdown gewoon doorgaat, over nieuwe verblijfsvergunningen, zoals een interview met Sam (zie foto). Ook lees je dat de IND wist van marteling in Sudan, maar desondanks mensen naar dat land uitzette, en meer....

zondag 24 januari 2021

NRC: 'IND wist van marteling na uitzetting naar Sudan'

NRC: 'IND wist van marteling na uitzetting naar Sudan'

Zeker zestien mensen zijn uitgezet naar Sudan, terwijl de IND al kon weten dat mensen die eerder waren uitgezet, gemarteld waren en gevangen gezet. NRC-journalisten spraken minstens vijf mensen die dit overkwam. De IND legde volgens de krant het bewijs opzij.

dinsdag 22 december 2020

Gastadres: 'Het was onze droom om dit te kunnen doen'

Gastadres: 'Het was onze droom om dit te kunnen doen'

Openhartig vertelt een Utrechts gezin over hun ervaringen als gastadres van STIL. Tekenares Piera Mattioli bracht het verhaal in beeld. De kinderen vonden het eten van de logees niet altijd even lekker maar verder is het gezin heel positief.

zaterdag 31 oktober 2020

Nieuwsbrief oktober en interview Jane

Nieuwsbrief oktober en interview Jane

In de oktobernieuwsbrief lees je over het pleidooi voor (her-)openen van de Corona-daklozenopvang, hard nodig gezien het aantal besmettingen en het aantal buitenslapers. Ook nieuws over vier verblijfsvergunningen en het record aantal vergunningen in 2019, met een link naar het Jaarverslag. Daarnaast een uitgebreid interview met Jane (zie foto) die met haar dochter op verschillende gastadressen verbleef.