image

Blog

zaterdag 31 oktober 2020

Nieuwsbrief oktober en interview Jane

Nieuwsbrief oktober en interview Jane

In de oktobernieuwsbrief lees je over het pleidooi voor (her-)openen van de Corona-daklozenopvang, hard nodig gezien het aantal besmettingen en het aantal buitenslapers. Ook nieuws over vier verblijfsvergunningen en het record aantal vergunningen in 2019, met een link naar het Jaarverslag. Daarnaast een uitgebreid interview met Jane (zie foto) die met haar dochter op verschillende gastadressen verbleef.

woensdag 16 september 2020

Protesten en boosheid over Moria-deal en EU-non-beleid

Protesten en boosheid over Moria-deal en EU-non-beleid

Boos, verdrietig, machteloos. Een STIL-medewerker deelt haar gevoelens over Moria, in dit kamp werkte zij ooit. De situatie was toen al onhoudbaar. Zondag wordt in Utrecht een landelijke protest-manifestatie georganiseerd. Tegelijkertijd zijn er wereldwijd vergelijkbare acties. Opgeroepen wordt de mensen van Lesbos en andere Griekse eilanden te evacueren. Ook protesteren mensen tegen de 'trieste' deal die de regeringspartijen onderling sloten. Foto van Fouad Hallak

dinsdag 23 juni 2020

Nieuws van STIL uit april en mei

Nieuws van STIL uit april en mei

Lees hier alsnog het nieuws van STIL uit april en mei. Zo kreeg een zwangere eerst niet, later op het nippertje toch opvang in een AZC. Een andere vrouw met baby niet. Zij werd niet toegelaten tot de asielprocedure. Ook kun je lezen dat de Corona-daklozenopvang gaat sluiten en over protesten tegen voortdurende vreemdelingendetentie.

woensdag 08 april 2020

Over problemen en oplossingen

Over problemen en oplossingen

STIL zoekt dagelijks actief naar oplossingen voor problemen die door de Corona (-maatregelen) ontstaan en onze doelgroep treffen. Zoals voor daklozen, zieken en hoogzwangeren die (nog) geen toegang tot opvang hebben, voor mensen die geen pinpas hebben en soms niet cash mogen betalen en voor vele andere kleine en grote problemen.

dinsdag 03 maart 2020

Februari-nieuws: Kritiek kinderpardon, risico uitzettingen Sudan, twee vergunningen en meer...

Februari-nieuws: Kritiek kinderpardon, risico uitzettingen Sudan, twee vergunningen en meer...

In de nieuwsbrief van STIL van februari lees je over onze kritiek op de beoordeling van kinderpardonzaken en over mensen die in de problemen kwamen na uitzetting naar Sudan. Ook een bericht over twee verblijfsvergunningen en een vacature bij STIL voor een opvangcoördinator.

maandag 02 maart 2020

Doel van de afsluitregeling 'kinderpardon' nog lang niet bereikt

STIL kent zestien gezinnen die positief bericht kregen en negentien gezinnen die zijn afgewezen voor de afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen. De afgewezen kinderen wonen evengoed langdurig in Nederland. Ook zijn ze, net als de anderen, steeds ‘in beeld' geweest van de overheid. In een reactie stelt STIL dat het doel van de regeling nog lang niet bereikt is.

vrijdag 31 januari 2020

Dreigende uitzetting naar Sudan en meer - nieuwsbrief januari

Dreigende uitzetting naar Sudan en meer - nieuwsbrief januari

In de nieuwsbrief van januari kun je lezen dat opnieuw mensen vastzitten die vrezen voor uitzetting naar Sudan terwijl het land nog niet veilig is. Ook kun je lezen over een gezin dat alsnog een pardon-verblijfsvergunning kreeg. Mamady is met zijn dochters herenigd, STIL staat achter het pleidooi voor vergoeding medische tolken en ontving in 2019 een recordbedrag van particuliere donateurs.

vrijdag 27 december 2019

Decembernieuws van STIL

Decembernieuws van STIL

Hartverwarmend mooi en triest nieuws vind je in de laatste nieuwsbrief van het jaar. Twee gezinnen kregen asiel, een 84-jarige vrouw bood al zeven keer opvang. De opbrengst van het STil-Leven feest gaat naar AmsterDak en Mamady vraagt jouw hulp zijn dochters naar Nederland halen.

zaterdag 30 november 2019

Nieuwsbrief november 2019

Nieuwsbrief november 2019

In de nieuwsbrief van november opnieuw een voorbeeld van een vrouw met kind op straat. Zonder toegang tot rijksopvang of gemeentelijke opvang. Uiteindelijk is wel een oplossing gevonden. In de nieuwsbrief ook aandacht voor de Release Party van het boek 'Stil Leven' 13 december.

woensdag 20 november 2019

Bezuinigingen rechtsbijstand asielzaken zorgelijk

Bezuinigingen rechtsbijstand asielzaken zorgelijk

Juridische steun aan asielzoekers is straks niet meer voldoende, nu de regering besloten heeft dat de voorgenomen bezuinigingen op de vergoeding van die rechtsbijstand doorgaan. Asieladvocaten uiten serieuze kritiek. STIL is bang dat vluchtelingen hierdoor nog moeilijker asiel zullen krijgen dan nu al het geval is.

woensdag 06 november 2019

Geen papieren, wel dromen!

Geen papieren, wel dromen!

Meningen die je op feestjes en social media over migranten hoort, zijn vaak schokkend. Vooral als je zelf mensen kent die gedwongen waren hun land te ontvluchten. Zeker is dat als de mensen met de grootste mond Yasar, Sobuntu, Moustafa en Bekezela persoonlijk zouden kennen, ze wel anders zouden praten. Op 13 december presenteren we het boek 'Stil Leven', met daarin portretten van deze en andere ongedocumenteerden.

dinsdag 05 november 2019

Vrouwen op straat

Vrouwen op straat

In de nieuwsbrief vertellen twee vrouwen, waarvan eentje met dochter van 7 jaar, over hun ervaringen toen ze op straat stonden. Eentje sliep in kerken en bij verschillende mensen thuis. Had op een adres een heel vervelende ervaring. Een ander prostitueerde zichzelf om te overleven.

dinsdag 01 oktober 2019

Interview met buitenslaper

Interview met buitenslaper

Mohamed is 24 jaar en komt uit Guinee. Na afwijzing van zijn asielverzoek stuurde de IND hem de straat op. Drie maanden sliep hij letterlijk buiten. Vorige week kreeg hij een bed bij Toevlucht. Lees hierna een interview over de tijd dat hij buiten sliep.

dinsdag 01 oktober 2019

Nieuwsbrief september

Nieuwsbrief september

Rosita, de vrouw hier op de foto met haar dochter kreeg een verblijfsvergunning. Zo ook een gezin dat al tien jaar hier woont. In de nieuwsbrief is ook opvangnieuws te lezen en een link te vinden naar het Jaarverslag.

maandag 30 september 2019

Jaarverslag 2018

Jaarverslag 2018

In het Jaarverslag is te lezen dat STIL in 2018 circa duizend mensen hielp. Meer dan 560 mensen kregen medische hulp, 350 mensen juridische begeleiding, 100 mensen opvang en meer dan 180 daklozenhulp. Door de start van het Aanmeldloket konden meer mensen begeleid worden richting oplossingen. Ook zijn veel vrouwen van de straat geholpen door opvang bij particulieren.

donderdag 05 september 2019

Nieuwsbrief augustus 2019 - Over de cliëntenstop en meer

Nieuwsbrief augustus 2019 - Over de cliëntenstop en meer

Door de cliëntenstop kan STIL minder vrouwen en kinderen van de straat helpen dan normaal. Wel is er meer tijd om goede verantwoorde begeleiding te bieden. In de nieuwsbrief is meer over deze voor en nadelen te lezen. Ook voor het eerst negatief nieuws over het Kinderpardon en ook zorgelijk nieuws over Sudan.

donderdag 08 augustus 2019

Onduidelijk beleid: Sudan veilig of niet?

De afgelopen weken zijn meerdere rechtszaken over Sudanese vluchtelingen aangehouden omdat nog onduidelijk is hoe de situatie in Sudan zich zal ontwikkelen. Ook is een uitzetting naar Sudan om die reden geannuleerd. Gisteren kwam de asielzaak van Rashid, die eerder ook uitgesteld was, toch voor de rechter. Daar bleek erg onduidelijk wat de mening van de staatssecretaris nu is over de veiligheidssituatie in Sudan: Kunnen er nu wel of niet mensen uitgezet worden?

woensdag 31 juli 2019

Zomernieuws: Verblijfsvergunningen en minder mooi nieuws

Zomernieuws: Verblijfsvergunningen en minder mooi nieuws

In de zomer-nieuwsbrief van STIL kun je lezen over de mensen die afgelopen maand het geluk hadden een verblijfsvergunning te krijgen. Ook over een uitzetting naar Afghanistan en twee andere landen waar juist tijdelijk niemand naar uitgezet wordt.

maandag 01 juli 2019

Stel je bent zelf op de vlucht...

Stel je bent zelf op de vlucht...

Sudanese vluchtelingen vragen om uitzetstop en vrijlating nu vier van hen nog in detentie zitten om uitgezet te worden. Al zeven bij STIL bekende gezinnen kregen een 'pardonvergunning'. Een Eritrese kreeg asiel. Een nieuw gastgezin bood een kamertje aan. Want zegt ze: "Stel dat we zelf op de vlucht zouden zijn?!"

vrijdag 31 mei 2019

Eritrese minderjarigen en ander opvangnieuws

Eritrese minderjarigen en ander opvangnieuws

In de nieuwsbrief van STIL aandacht voor Eritrese minderjarigen op straat en ander nieuws over opvang. Ook is bekend dat een vierde gezin 'kinderpardon' kreeg. STIL zoekt daarnaast vrijwilligers & een betaalde kracht voor financieel- adminstratief werk.