image

Blog

woensdag 20 november 2019

Bezuinigingen rechtsbijstand asielzaken zorgelijk

Bezuinigingen rechtsbijstand asielzaken zorgelijk

Juridische steun aan asielzoekers is straks niet meer voldoende, nu de regering besloten heeft dat de voorgenomen bezuinigingen op de vergoeding van die rechtsbijstand doorgaan. Asieladvocaten uiten serieuze kritiek. STIL is bang dat vluchtelingen hierdoor nog moeilijker asiel zullen krijgen dan nu al het geval is.

woensdag 06 november 2019

Geen papieren, wel dromen!

Geen papieren, wel dromen!

Meningen die je op feestjes en social media over migranten hoort, zijn vaak schokkend. Vooral als je zelf mensen kent die gedwongen waren hun land te ontvluchten. Zeker is dat als de mensen met de grootste mond Yasar, Sobuntu, Moustafa en Bekezela persoonlijk zouden kennen, ze wel anders zouden praten. Op 13 december presenteren we het boek 'Stil Leven', met daarin portretten van deze en andere ongedocumenteerden.

dinsdag 05 november 2019

Vrouwen op straat

Vrouwen op straat

In de nieuwsbrief vertellen twee vrouwen, waarvan eentje met dochter van 7 jaar, over hun ervaringen toen ze op straat stonden. Eentje sliep in kerken en bij verschillende mensen thuis. Had op een adres een heel vervelende ervaring. Een ander prostitueerde zichzelf om te overleven.

dinsdag 01 oktober 2019

Interview met buitenslaper

Interview met buitenslaper

Mohamed is 24 jaar en komt uit Guinee. Na afwijzing van zijn asielverzoek stuurde de IND hem de straat op. Drie maanden sliep hij letterlijk buiten. Vorige week kreeg hij een bed bij Toevlucht. Lees hierna een interview over de tijd dat hij buiten sliep.

dinsdag 01 oktober 2019

Nieuwsbrief september

Nieuwsbrief september

Rosita, de vrouw hier op de foto met haar dochter kreeg een verblijfsvergunning. Zo ook een gezin dat al tien jaar hier woont. In de nieuwsbrief is ook opvangnieuws te lezen en een link te vinden naar het Jaarverslag.

maandag 30 september 2019

Jaarverslag 2018

Jaarverslag 2018

In het Jaarverslag is te lezen dat STIL in 2018 circa duizend mensen hielp. Meer dan 560 mensen kregen medische hulp, 350 mensen juridische begeleiding, 100 mensen opvang en meer dan 180 daklozenhulp. Door de start van het Aanmeldloket konden meer mensen begeleid worden richting oplossingen. Ook zijn veel vrouwen van de straat geholpen door opvang bij particulieren.

donderdag 05 september 2019

Nieuwsbrief augustus 2019 - Over de cliëntenstop en meer

Nieuwsbrief augustus 2019 - Over de cliëntenstop en meer

Door de cliëntenstop kan STIL minder vrouwen en kinderen van de straat helpen dan normaal. Wel is er meer tijd om goede verantwoorde begeleiding te bieden. In de nieuwsbrief is meer over deze voor en nadelen te lezen. Ook voor het eerst negatief nieuws over het Kinderpardon en ook zorgelijk nieuws over Sudan.

donderdag 08 augustus 2019

Onduidelijk beleid: Sudan veilig of niet?

De afgelopen weken zijn meerdere rechtszaken over Sudanese vluchtelingen aangehouden omdat nog onduidelijk is hoe de situatie in Sudan zich zal ontwikkelen. Ook is een uitzetting naar Sudan om die reden geannuleerd. Gisteren kwam de asielzaak van Rashid, die eerder ook uitgesteld was, toch voor de rechter. Daar bleek erg onduidelijk wat de mening van de staatssecretaris nu is over de veiligheidssituatie in Sudan: Kunnen er nu wel of niet mensen uitgezet worden?

woensdag 31 juli 2019

Zomernieuws: Verblijfsvergunningen en minder mooi nieuws

Zomernieuws: Verblijfsvergunningen en minder mooi nieuws

In de zomer-nieuwsbrief van STIL kun je lezen over de mensen die afgelopen maand het geluk hadden een verblijfsvergunning te krijgen. Ook over een uitzetting naar Afghanistan en twee andere landen waar juist tijdelijk niemand naar uitgezet wordt.

maandag 01 juli 2019

Stel je bent zelf op de vlucht...

Stel je bent zelf op de vlucht...

Sudanese vluchtelingen vragen om uitzetstop en vrijlating nu vier van hen nog in detentie zitten om uitgezet te worden. Al zeven bij STIL bekende gezinnen kregen een 'pardonvergunning'. Een Eritrese kreeg asiel. Een nieuw gastgezin bood een kamertje aan. Want zegt ze: "Stel dat we zelf op de vlucht zouden zijn?!"

vrijdag 31 mei 2019

Eritrese minderjarigen en ander opvangnieuws

Eritrese minderjarigen en ander opvangnieuws

In de nieuwsbrief van STIL aandacht voor Eritrese minderjarigen op straat en ander nieuws over opvang. Ook is bekend dat een vierde gezin 'kinderpardon' kreeg. STIL zoekt daarnaast vrijwilligers & een betaalde kracht voor financieel- adminstratief werk.

maandag 06 mei 2019

Eritrese minderjarigen op straat in Nederland

Eritrese minderjarigen op straat in Nederland

Tientallen minderjarige Eritrese vluchtelingen, leven in Nederland op straat.  Als minderjarige zouden ze opvang moeten krijgen maar Nederland behandelt hen als volwassene. Zelfs als ze kunnen bewijzen dat ze echt minderjarig zijn. Radio Argos deed onderzoek.

dinsdag 30 april 2019

Veel vergunningen en opvang

Veel vergunningen en opvang

De vrouw op de foto is een van de mensen die afgelopen maand asiel kregen, ook kregen weer twee gezinnen een vergunning 'kinderpardon'. In de nieuwsbrief van april ook schokkend nieuws over het Nederlandse en Europese migratiebeleid.

maandag 01 april 2019

Over verblijfsvergunningen en een dreigende uitzetting

Over verblijfsvergunningen en een dreigende uitzetting

Vrijdag verscheen de nieuwsbrief van STIL. Daarin aandacht voor enkele mensen die afgelopen weken een verblijfsvergunning kregen. Waaronder ons 'eerste kinderpardon-gezin'. Zij wonen al bijna tien jaar in Nederland en zijn heel blij! Ook minder mooi nieuws: een vrouw die cliënt is van STIL kan elk moment op het vliegtuig gezet worden. Foto van Reyer Boxem: Particuliere opvang in Friesland.

dinsdag 19 maart 2019

Nieuws over Utrechtse LVV-pilot

Vandaag tekenen Utrechtse organisaties samenwerkingsafspraken met de gemeente Utrecht rondom de pilot Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV). Zo ook STIL. Kern van deze afspraken is dat er niets verandert aan onze manier van werken. We blijven de huidige doelgroep op dezelfde wijze medische en sociaal- juridische ondersteuning bieden. De subsidie wordt onder dezelfde voorwaarden verstrekt door de gemeente Utrecht. Daarnaast blijft nog steeds een deel van ons werk particulier gefinancierd.

maandag 18 maart 2019

Opvang & Oplossingen

Opvang en oplossingen. Dat is de titel van de laatste nieuwsbrief van STIL en zegt veel over ons dagelijkse werk. Te lezen is welke oplossingen we in vijf weken tijd vonden voor diverse mensen. Ook kun je lezen hoe je ons kunt helpen aan gastadressen en meer...

donderdag 14 februari 2019

Sudanezen en kinderpardon in de nieuwsbrief

Sudanezen en kinderpardon in de nieuwsbrief

Een Sudanees werd vrijgelaten, eentje kreeg asiel (zie foto), vijf anderen zitten gevangen om uitgezet te worden. Ook een zesjarige Afghaanse jongen. Op STIL veel kinderpardonstress: blijdschap, angst en hoop. En heel veel werk omdat veel aanvragen nog voor 25 februari gedaan moeten worden.

woensdag 30 januari 2019

Kinderpardon voor ruim 600 kinderen

Er komt een versoepeling van het kinderpardon. Dit geldt alleen voor de aanvragen die al zijn ingediend. Daarna wordt de regeling afgeschaft. Meer dan zeshonderd kinderen zullen een verblijfsvergunning krijgen, verwacht de regering. In een brief gaf staatssecretaris Harbers uitleg.

dinsdag 22 januari 2019

Dreigende uitzetting naar Sudan

Dreigende uitzetting naar Sudan

Morgen kan Ali, een man die lange tijd in Utrecht verbleef en al meer dan zestien jaar in Nederland woont, uitgezet worden naar Sudan. Een vlucht die voor vandaag gepland stond, ging niet door. Deze man vreest voor zijn leven na terugkeer. Pas werd een andere Sudanees ook uitgezet. Hij vreesde eveneens voor vervolging bij terugkeer. Sinds de uitzetting is niets meer van hem vernomen.

vrijdag 28 december 2018

Nieuwsbrief december

Nieuwsbrief december

De politie deed een inval in een huis in Lombok, op zoek naar mensen zonder papieren. Een bekende kreeg na vijftien jaar eindelijk een verblijfsvergunning (zie foto). Een advocate vertelt over zorgwekkende verslechteringen in de juridische bijstand aan vluchtelingen. Dit en van alles en meer is te lezen in de december-nieuwsbrief van STIL.