image

Zo gaat onze juridische kennis niet verloren


Foto: Juridisch medewerker Nona met een pakket vol bewijzen voor een procedure

STIL legt informatie over juridische procedures en aanpak vast

'Zo gaat onze kennis niet verloren'

Het juridisch team van STIL is bezig met het documenteren van juridische kennis en uitleg over aanpak en werkwijze in allerlei soorten juridische situaties, procedures en bij diverse hulpvragen. "We leggen de expertise van collega's vast in een kennisbank, waardoor die niet verloren gaat maar we er op voort kunnen bouwen”

Dit vertelt Nona, coördinator van dit project. Denk bijvoorbeeld aan: Iemand zonder verblijfspapieren komt bij STIL met een Nederlands kind, welke stappen moet je zetten om een verblijfsaanvraag voor de ouder te kunnen doen? Iemand is LHBT+er en vertelde er niet eerder over aan de IND, of werd eerder niet geloofd. Welke vragen kun je dan het beste stellen om met diegene hierover het gesprek aan te gaan? Iemand vreest voor terugkeer maar had tot nu toe onvoldoende bewijs om dit te onderbouwen bij de IND.

Waar vind je deskundigen en hoe kom je aan bewijsdocumenten?

Kan er dan nog iets gedaan worden? Waar vind je welke deskundigen? Hoe kom je aan documenten en informatie? Wat zijn belangrijke aandachtspunten en wie kan je voor welk doel advies vragen?

Ander voorbeeld: Stel dat iemand in land van herkomst geen medische behandeling kan krijgen of niet kan reizen om medische redenen. Hoe pak je het dan aan om 'uitstel van vertrek' te vragen op medische gronden of (later) een verblijfsvergunning voor medische behandeling? Hoe toon je aan dat er daadwerkelijk geen behandeling te krijgen is? En als uitstel van vertrek wordt toegekend om medische redenen of bijvoorbeeld zwangerschap, hoe regel je dan dat iemand een plek krijgt in de rijksopvang?
Of iemand woont al heel lang in Nederland en heeft hier een intensief privé- en/of familieleven. Hoe toon je dat aan? Welke voorwaarden zijn er om kans te maken op een verblijfsvergunning en hoe kun je dit met bewijsstukken onderbouwen en in een begeleidende brief beargumenteren?

Iedere collega brengt eigen deskundigheid in

Al met al een uitdagende klus waarbij het volgens coördinator Nona bijzonder is te zien dat iedere collega eigen ervaring, kennis en deskundigheid inbrengt. "Het doel is dan ook deze gezamenlijke kennis vast te leggen en gezamenlijk door te blijven ontwikkelen", vertelt Nona. "Kennis staat per slot van rekening niet stil en is continu in ontwikkeling. Voor nieuwe vrijwiligers en nieuwe medewerkers is het een handige steun. We zijn ook in contact met andere organisaties zodat die er later mogelijk ook iets aan kunnen hebben. 

Hoe ga je een gesprek aan over een gevoeilig onderwerp?

"Verder vind je in de kennisbank stappenplannen, voorbeelden van begeleidende brieven, formats, handleidingen over hoe je gesprekken aan kan gaan over bepaalde onderwerpen zoals seksuele geaardheid, bekeerlingen of politieke overtuiging', vertelt Nona.
"De bedoeling is dat het hierdoor voor iedereen makkelijker en duidelijker is hoe je een bepaalde zaak moet aanpakken. En daarbij vooral ook vast te leggen wat we met elkaar hebben geleerd de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld, hoe pakte een collega die moeilijke 8 EVRM procedure* aan? Welke argumenten en jurisprudentie is daarbij ingebracht en hoe kunnen we dat gebruiken bij andere 8 EVRM zaken? Door dit vast te leggen hebben we een kennisbank ontwikkeld met expertise waardoor kennis van collega's niet verloren gaat, maar we er juist op voort kunnen bouwen”.

*Noot: Artikel 8 van het Europees Verdrag te bescherming van de Rechten van de Mens, 8-EVRM is het recht op respect voor zijn of haar privé-, gezins- en/of familieleven (...).