image

Erkenning medische nood bij uitzetting


Foto: Protest-wake Paaszondag bij de gezinsgevangenis in Soesterberg (voorheen Kamp Zeist). 

April-nieuws van STIL

Guinese man met erge medische problemen eindelijk rust

Eindelijk erkenning dat een van onze cliënten om medische reden niet terug kan naar zijn land van herkomst. Het gaat enkel om tijdelijk ‘uitstel van vertrek' maar de hoop is dat dit meer kans biedt op een ‘gewone’ medische verblijfsvergunning. In de nieuwsbrief ook een ander voorbeeld waarbij de IND niet dezelfde mening heeft als de advocaat over de vraag of er medicatie en behandeling te krijgen is in het land waar diegene bijna naar uitgezet was. Gelukkig leverde ook daar juridische strijd een goed resultaat op. Soms kost die strijd de nodige tijd en energie.

Nieuwe Triodosrekening en mooie donaties 

Om dit werk mogelijk te maken kreeg STIL voor 2025 extra steun van drie fondsen en een bijdrage dankzij de formidabele campagne ‘Geef voor je Stad’ van de Protestantse Diaconie. Jij kan ook een bijdrage leveren aan ons werk door te doneren op onze nieuwe Triodosrekening. Oude donateurs: Graag even het bankrekeningnummer wijzigen (dat hoeft niet als je via geef.nl doneert).

Opsluiting kinderen dehumaniseert hen en is schadelijk

In de nieuwsbrief ook weer aandacht voor opsluiting van mensen zonder papieren en van kinderen. Esther van STIL sprak met een kind over de detentie. Zelfs nu, na de vrijlating, zei het 11 -jarig meisje: "Ik ben niets en ik voel niets". Gelukkig werd het gezin net niet uitgezet. Asielminister Faber wil kinderen nu aan de EU- buitengrenzen opsluiten en vanaf daar uitzetten naar hun land van herkomst. Daarmee wil ze nog strenger zijn dan volgens de Europese afspraken zou hoeven. Juristen wijzen erop dat dit vermoedelijk niet eens mogelijk is. Esther: "Door dit soort dingen te roepen jaag je hen wel enorme angst aan en je dehumaniseert ze".

Protest gevangenen zonder papieren tegen zwaarder regime

Andere gevangenen protesteren tegen het gebrek aan bewegingsruimte, ze moeten 21,5 uur per dag op hun cel blijven. Het Meldpunt Vreemdelingendetentie helpt hen daar klachten tegen in te dienen. In de nieuwsbrief ook de laatste nieuws over het kerkasiel. Intussen spraken zes gemeenten hun steun uit voor gewortelde kinderen. Ze vinden dat die niet uitgezet mogen worden en dat de politiek met een oplossing moet komen.


Lees hier de nieuwsbrief.

Als je die maandelijks per mail wil ontvangen, kun je het laten weten aan info@stil-utrecht.nl.