STIL: BBB akkoord nieuwe regering biedt 'geen oplossing'

De partijen die bezig zijn een nieuwe regering te vormen, hebben een akkoord bereikt over Bed, Bad en Brood (BBB). Ze willen dat er BBB op acht locaties komt, voor mensen die werken aan terugkeer, voor een termijn van twee maanden. Daarnaast mogen gemeenten zelf -uit eigen zak betaald- naar eigen inzicht BBB bieden, ze zullen daarvoor niet beboet worden. Dit meldt de NOS vandaag, maar is niet bevestigd. 

Stichting STIL, die in Utrecht veel mensen adviseert en begeleidt die op straat staan, vindt dit akkoord 'geen oplossing'. Coördinator Gemma Sliedrecht legt uit waarom: "​Op dit moment kunnen mensen al opvang krijgen in de VBL* als zij meewerken aan terugkeer. ​De voorwaarde van 'meewerken aan terugkeer' is echter erg vaag en wordt zo restrictief toegepast dat bijna niemand hiervoor in aanmerking komt. Het is de vraag of dit voor deze zogenaamde BBB- locaties anders zal zijn".

In twee maanden geen oplossing 

Ook wil men volgens dit nieuwe plan enkel twee maanden opvang bieden in de BBB. Voor de al bestaande VBL is de termijn officieel drie maanden. In praktijk blijven mensen er veel en veel langer. Het blijkt onmogelijk in zo'n korte tijd terugkeer te regelen, of aan andere structurele oplossingen te werken. 

Een ex- cliënt van STIL die (aantoonbaar) bezig is met terugkeer en ook echt terug wil, verblijft nu​ bijvoorbeeld​ voor de tweede maal minstens zes maanden in de VBL​. ​Ook in de gezinslocaties, waar uitgeprocedeerde gezinnen verblijven, wordt eveneens gewerkt aan terugkeer​. Een bekende van STIL verblijft hier met zijn gezin al meer dan acht jaar. 

Alsnog veel mensen op straat

​Vanuit de VBL belanden dagelijks mensen op straat. "Vanuit de geplande BBB​ zullen veel mensen ook alsnog op straat belanden​. Dan zouden ze nog in aanmerking kunnen komen voor gemeentelijke BBB, maar die zit nu bijna overal in het land vol. Met andere woorden: Er verandert ​feitelijk weinig", meent Gemma. 

STIL pleit er voor dat het rijk geen mensen op straat zet zonder toegang tot eten en onderdak, zoals het Europees Comité voor Sociale Rechten Nederland in 2014 al verzocht.

Positief: Gemeenten mogen nog eigen BBB bieden

Positief aan het akkoord is dat gemeenten van de regering toestemming zouden krijgen om - naast de acht locaties- door te gaan met het bieden van BBBB 'naar eigen inzicht', als men dat nodig zou vinden. 

​Eerder kwamen de gemeenten en het rijk niet tot overeenstemming omdat gemeenten niet geloofden dat de regeringsplannen een sluitende oplossing zouden bieden. Ze wilden daarom de mogelijkheid hebben naar eigen inzicht BBB te bieden ​waar nodig. De toenmalige - nu demissionaire- staatssecretaris Dijkhoff wilde hier echter niet mee akkoord gaan en zette de financiële vergoeding aan de gemeenten per december jl stop. Ook dreigde hij gemeenten te korten op andere budgetten als zij toch BBB zouden blijven bieden. ​

Met het huidige voorstel is dat gelukkig van de baan, al kunnen gemeenten niet meer rekenen op een financiële bijdrage. Gemma: “De gemeenten moeten dus zelf de oplossing financieren voor een probleem waarmee zij geconfronteerd worden dankzij een falend rijksbeleid”.

"Gemeenten moeten dus zelf de oplossing financieren voor een probleem waarmee zij geconfronteerd worden dankzij een falend rijksbeleid”. 

 

*De VBL is de vrijheidbeperkende locatie in Ter Apel waar mensen samen met de Dienst Terugkeer en Vertrek werken aan terugkeer. Hier moeten mensen dagelijks stempelen, ze mogen niet de gemeente verlaten, in die zin is het een 'vrijheidsbeperkende' maatregel. Dit regime geldt ook in de gezinslocaties. 

 

Foto: Eten bij Toevlucht, de Utrechtse BBB voor mannen.