“Op een dag had ik hele erge kiespijn. Ik kon dagenlang niet slapen of eten. Ik had geen geld want ik mag niet werken en krijg ook geen uitkering. Hoe moest ik de tandarts betalen? Gelukkig heeft STIL me geholpen”.

Ismail (34)

Medisch

Iedereen in Nederland heeft recht op medische zorg bij ziekenhuizen en huisartsen. Bovendien wordt alle zorg die in het Basispakket van de Nederlandse verzekering zit, voor 80% tot 95% vergoed door het CAK. Maar veel mensen, inclusief professionals, zijn hier niet van op de hoogte en denken dat er een verblijfsvergunning of zorgverzekering nodig is om je te helpen. Zorgverleners of mensen die hulp nodig hebben kunnen op de website van het CAK kijken voor meer informatie over de mogelijkheden de zorg vergoed te krijgen: https://www.hetcak.nl/regelingen/regeling-onverzekerden.

In nood, zoals bij een ongeluk of levensgevaar, kan iedereen altijd naar de Eerste Hulppost van elk ziekenhuis. Je kunt in dat geval ook gewoon 112 bellen en eerlijk zeggen dat je ongedocumenteerd bent. Dan moet je geholpen worden.

Als het minder urgent is, kun je terecht bij een huisarts in het postcodegebied waar je op dat moment verblijft. De huisarts bepaalt of het nodig is dat je doorverwezen wordt naar een ziekenhuis, specialist, GGZ of andere zorgverlener. 

Je kan niet direct naar het ziekenhuis als het om niet-spoedeisende hulp gaat, je hebt een verwijzing van een huisarts nodig. Bovendien kan je niet zomaar bij elk ziekenhuis, elke specialist of elke apotheek terecht. Wel is er in elke regio een ziekenhuis en een apotheek, waar je naartoe kunt. Op de website van het CAK staan deze zorgverleners genoemd.

Voor medicijnen moet je vijf euro per receptregel (per keer en per medicijn) eigen bijdrage betalen aan de apotheek. Mocht je geen enkele vorm van steun of inkomen hebben, dan kun je bij STIL advies vragen over hoe dit te betalen.

Tandartszorg, fysiotherapie, middelen voor geboortebeperking en sommige andere zorg, vergoedt het CAK helaas niet. STIL kan je hier ook advies over geven over andere mogelijkheden.

Als je in een andere plaats of regio verblijft, ook als het alleen een logeerplek is, is het handiger om eerst naar STIL te bellen of te mailen in plaats van direct naar ons medisch spreekuur te komen. Je kunt namelijk het beste naar een huisarts in je eigen omgeving gaan. Nog makkelijker is het om advies te vragen bij een organisatie in de regio waar je verblijft. Kijk welke andere organisaties in het land actief zijn op de website van het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt LOS: http://www.stichtinglos.nl/content/organisaties.

Voor de spreekuurtijden van STIL, kun je hier klikken.