"STIL gaf mij hoop om te vechten voor mijn rechten. Zo heb ik na twaalf jaar alsnog asiel gekregen. Ook hebben ze mij geholpen mijn dochter naar Nederland te laten komen."

Jeanne  (49) en Andrea (17)

Juridisch

Tijdens ons Juridisch spreekuur kunnen mensen zonder rechtmatig verblijf, die nog geen cliënt zijn van STIL, hun vragen aan het Sociaal Juridisch team voorleggen. Zij voeren intakegesprekken om de hulpvraag zo goed mogelijk in kaart te brengen. Soms hebben mensen een korte vraag die we direct kunnen beantwoorden of kunnen we iemand doorverwijzen naar een andere organisatie. Het kan ook zijn dat meer intensieve begeleiding nodig is. In dat het geval wordt door het Sociaal Juridisch team besloten of het mogelijk en zinvol is om een begeleidingstraject te starten tijdens het cliëntenoverleg.

De juridische begeleiding van STIL bestaat vooral uit het onderzoeken van juridische mogelijkheden voor rechtmatig verblijf en het ondersteunen bij de realisatie daarvan. Dit doen we in samenwerking met advocaten die de uiteindelijke verblijfsprocedures uitvoeren. Bovendien proberen we zo goed mogelijk samen te werken met de mensen die wij ondersteunen. We willen graag zoveel mogelijk naast onze clienten staan en stellen hun belang voorop.

Naast de intensieve juridische begeleiding, bieden we veel clienten ook meer praktische ondersteuning. Denk hierbij aan het aanvragen van een voedselpakket of het regelen van toegang tot onderwijs voor een minderjarig kind, het vinden van een nieuwe advocaat of het indienen van een reeds voorbereide aanvraag bij de IND.

Als je in een andere regio verblijft, is het handiger om daar advies te vragen. Kijk welke andere organisaties in het land actief zijn op de website van het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt LOS: http://www.stichtinglos.nl/content/organisaties.