image

Indrukwekkende docu met ex-cliënt op filmfestival


Ex-cliënt in documentairefilm op Filmfestival

Jamal vertelt over Sudan en zijn vlucht tijdens maken van zijn beenprothese

Pitou Schütz maakte een mooie, indrukwekkende, documentairefilm, deels animatie, over onze ex-cliënt Jamal. Hij vertelt daarin over ervaringen in Sudan en zijn vlucht naar Europa. Intussen werken Pitou en hij aan zijn beenprothese. Afgelopen zaterdag ging de documentaire in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. De docu is 23 oktober op televisie te zien op NPO2.

In de docu vertelt Jamal over ervaringen die hij al vanaf jonge leeftijd in Sudan had met oorlog, geweld en onderdrukking. Zo werd hij gedwongen te vechten, kon ontsnappen, zag zijn dorp afbranden, en vluchtte naar de stad, waar hij een nieuw leven opbouwde. In de hoofdstad Khartoum kreeg hij later opnieuw ernstige problemen waardoor hij het land moest ontvluchten.

Terloops komen ook mooie kanten van Sudan aan bod zoals dat er in dorpen geen deuren zijn, je gewoon bij je buren naar binnen kunt lopen en iedereen samen alles deelt.

Sudan en de vlucht in animatie

Dit heftige en ontroerende verhaal vertelt Jamal afwisselend in het Arabisch en in het Nederlands. Intussen wordt, behalve hem, het maken van de prothese gefilmd, een heel kunstwerk. Zowel de film als de prothese zijn gemaakt door Pitou Schütz. Ze maakt behalve films ook special effects-make up en 'props' voor films. 

Tekening uit de documentaire, van Pitou Schütz

Ervaringen in Sudan en de vlucht naar Europa worden voor een deel in mooie animatie-beelden verteld (Zie één van de beelden hierboven, Jamal met zijn voeten in de zee, onderweg naar Europa). De muziek eronder is eveneens indrukwekkend. Al met al de moeite waard om naar te kijken. Dat kan 23 oktober op NPO2 (tijd nog onbekend). Titel: Simpele Dromen.