Nieuwe acties Somaliërs?

Somaliërs bereiden nieuwe actie voor

Na het tweede tentenkamp van dakloze Somaliërs met kerst in Ter Apel, kreeg een groep van 56 mensen een nieuwe asielprocedure. Daarvan hebben nu vijf mensen een status. De rest zit met twee negatieve beschikkingen op zak in een terugkeercentrum, de VBL in Vught en de VBL inTer Apel. In Vught zitten ook de actievoerders van het eerste tentenkamp. Dit kamp werd opgezet nadat een man in rolstoel op straat was gezet op een weggetje buiten de poort van VBL Ter Apel, tussen de weilanden, met de opdracht het land te verlaten.

Gisteren maakte de minister zelf bekend dat uitzettingen naar Somalië niet mogelijk zijn op het moment. Toch krijgen Somaliërs geen verblijfsvergunning. In andere landen maak je als Somalische asielzoeker veel meer kans. Zo krijgt in duitsland 73% van de vluchtelingen asiel (cijfers 2010, UNHCR), in Frankrijk en Groot Brittannië 45%, in Nederland slechts 1,8%. Zou er dan niet wat mis zijn?

De Somaliërs bereiden nieuwe acties voor. Kijk op hun weblog naar het laatste nieuws. Daar kun je ook zien hoe je geld kan geven en welke andere hulp nodig is.

vluchtelingenopstraat.blogspot.com

Je kunt daar ook foto's en filmpjes van acties bekijken. Zoalvan de landelijke demonstratie van Vluchtelingen op Straat in Den Haag in september 2011. Daarvan is de onderstaande foto. Het was ontroerend dat vluchtelingen hun eigen verhaal vertelden. (Foto Bas Baltus).

foto toespraak