Ook kritiek vanuit de EU op deal Libië:

‘Mensen als beesten behandeld in detentiecentra Libië’

In navolging van Artsen zonder Grenzen en Amnesty International, klinkt er nu ook vanuit de EU zelf kritiek op de deal met Libië. Zoals van de EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini. De situatie in de detentiecentra in Libië, waar vluchtelingen vastgezet worden nadat ze op zee worden tegengehouden onderweg naar Europa, is volgens haar ‘onmenselijk en onacceptabel’. 

Dit zei ze vorige week dinsdag in een debat in het Europees Parlement. Als de situatie niet verbetert moeten de gevangenissen dicht, vindt Mogherini. “Mensen worden er als dieren behandeld”. Zij uit deze kritiek n.a.v. de deal die de EU met Libië gesloten heeft om illegale migratie tegen te gaan. Er komen nu inderdaad minder bootjes en minder vluchtelingen via die weg naar Europa, en er verdronken dus ook minder mensen afgelopen weken. Dit komt omdat de EU samenwerkt met de Libische Kustwacht. Die houdt mensen tegen die met boten willen vertrekken of onderschept hen op zee en zet hen vervolgens gevangen. 

Situatie in gevangenissen 'mensonterend'

Artsen zonder Grenzen bezoekt die detentiecentra regelmatig en spreekt van mensonterende omstandigheden, zo is ondermeer sprake van verkrachting, afpersing etc. Lees meer over wat de organisatie in de gevangenissen aantreft via deze link.

In de media verschenen vorige week berichten dat de Italiaanse geheime dienst met maffia-achtige groeperingen in Libië miljoenendeals heeft gesloten om de reis naar Europa tegen te gaan. Zoals in de Belgische krant de Standaard. PvdA-parlementariër Kati Piri noemt het een dieptepunt dat de EU ‘een deal heeft gesloten met verkrachtende moordende milities in Libië’. Verschillende andere Europarlementariërs noemen het beleid ‘hypocriet’.

Er is veel kritiek van diverse kanten op de Libië deal. Zoals bijvoorbeeld ook van Amnesty International afdeling Nederland. Lees hier een opiniestuk en een rapport.

De EU probeert ook met andere landen deals te sluiten in de hoop dat ze mensen ‘terugnemen’. Lees hier een artikel van de Correspondent over de deal met Sudan. Een stuk in VN over migratiedeals, o.a. met Mali kun je hier lezen.

 

Nog meer lezen?

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2191507-libische-mensensmokkelaars-in-dubieuze-milities-houden-migranten-tegen.html

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2181500-libie-is-een-hel-voor-migranten.html

https://sceptr.net/2017/08/italie-ontkent-mensensmokkelaars-betaalt/

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/vluchtelingen-verkocht-op-slavenmarkten-niger-en-libie