"STIL gaf mij hoop om te vechten voor mijn rechten. Zo heb ik na twaalf jaar alsnog asiel gekregen. Ook hebben ze mij geholpen mijn dochter naar Nederland te laten komen."

Jeanne  (49) en Andrea (17)

Juridisch

English, français & عربى

Information in English, look HERE

Informations en français, regardez ICI

يمكنك قراءة المعلومات باللغة العربية هنا

 

Sociaal - juridische hulp

Let op: Donderdag 28 december geen spreekuur! De hele week zijn we gesloten.
Inloopspreekuur
Elke donderdag is er sociaal- juridisch spreekuur van 9.30 tot 11.30 uur op het kantoor van STIL, adres: Laan van Nieuw Guinea 143 in Utrecht. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Als je na 12 uur komt, kun je die dag niet meer geholpen worden en kun je een week later terugkomen.
Mail of telefoon

Als je vraag niet kan wachten tot donderdag of als je niet op een donderdag kunt komen, kun je mailen naar juridisch@stil-utrecht.nl of ons bellen op 030-2715483, we zijn maandag, dinsdagmiddag en donderdag bereikbaar voor juridische vragen.

 

Bij ons juridisch team kun je terecht voor allerlei vragen over juridische mogelijkheden, de rechten die je hebt en mogelijkheden ergens hulp te krijgen.

Als je opvang nodig hebt, moet je eerst langs het aanmeldloket, zie > Opvang. In sommige gevallen sturen zij mensen door naar STIL. 

 

Welke hulp biedt STIL op juridisch gebied?

Tijdens ons juridisch spreekuur kunnen mensen zonder rechtmatig verblijf, die nog geen cliënt zijn van STIL, hun vragen aan het sociaal- juridisch team voorleggen. Zij voeren intakegesprekken om de hulpvraag zo goed mogelijk in kaart te brengen. Soms hebben mensen een korte vraag die we direct kunnen beantwoorden of kunnen we iemand doorverwijzen naar een andere organisatie. Het kan ook zijn dat meer intensieve begeleiding nodig is. In dat geval wordt door het sociaal- juridisch team besloten of het mogelijk en zinvol is om een begeleidingstraject te starten. Hierover nemen we een besluit tijdens het cliëntenoverleg. 

De juridische begeleiding van STIL bestaat vooral uit het onderzoeken van juridische mogelijkheden voor rechtmatig verblijf en het ondersteunen bij de realisatie daarvan. Dit doen we in samenwerking met advocaten die de uiteindelijke verblijfsprocedures uitvoeren. Bovendien proberen we zo goed mogelijk samen te werken met de mensen die wij ondersteunen. We willen graag zoveel mogelijk naast onze cliënten staan en stellen hun belang voorop.

Naast de intensieve juridische begeleiding, bieden we veel cliënten ook meer praktische ondersteuning. Denk hierbij aan het aanvragen van een voedselpakket of het regelen van toegang tot onderwijs voor een minderjarig kind, het vinden van een nieuwe advocaat of het indienen van een reeds voorbereide aanvraag bij de IND.

Als je in een andere regio verblijft, is het handiger om daar advies te vragen. Kijk welke andere organisaties in het land actief zijn op de website van het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt LOS: http://www.stichtinglos.nl/content/organisaties.