image

Blog

donderdag 10 mei 2018

Stil Leven: Moustafa

Moustafa: "Hier in Nederland ga ik naar een schaakclubje. Het spel geeft me rust in mijn hoofd. Ik denk dan even minder aan mijn familie die in gevaar is, aan de ellende in mijn land en aan de verschrikkelijke herinneringen."

maandag 30 april 2018

Laatste nieuws van STIL - april 2018

Na drie jaar kreeg Nasru een verblijfsvergunning. De IND geloofde nu wel dat hij te vrezen had bij terugkeer. STIL vond deze maand twee nieuwe gastadressen maar moest ook mensen vertellen dat we geen opvang konden regelen. De nieuwsbrief van april staat weer vol goed en slecht nieuws. Foto van Manette Ingenegeren

donderdag 19 april 2018

Stil Leven: Isaac

Isaac: “Vorig jaar hoorde ik tijdens een kerkdienst in Kanaleneiland pas voor het eerst het verhaal van Isaac. En weet je wat het betekent? Iemand aan het lachen maken en vrolijk zijn. Dat maakte mij zo gelukkig.”

vrijdag 06 april 2018

Mooie donaties & vijftig jaar Haëlla

Deze en vorige week kreeg STIL onverwacht enkele leuke donaties. Van het steuncomité asielzoekers en vluchtelingen Zeist, de gereformeerde kerk Zeist en enkele personen. Gisteren vierde de Haëlla Stichting, een fonds en belangrijke partner van STIL, haar vijftigjarige verjaardag met een feest vol leuke ontmoetingen en workshops.

zaterdag 31 maart 2018

Goed en slecht nieuws bij STIL

Zoals gewoonlijk is er bij STIL weer van alles te beleven. Op een dag kun je de mooiste dingen meemaken en diezelfde dag de meest ellendige dingen. Hierover kun je in de nieuwsbrief van maart meer lezen.

donderdag 29 maart 2018

Weer wanhoop op STIL

Een man zit in tranen in de wachtkamer (dit was woensdag na het medisch spreekuur). Hij wacht tot het ophoudt met regenen. Dan kan hij vertrekken. Waarnaartoe? Dat weet hij niet. Waar hij moet slapen ook niet.

woensdag 28 maart 2018

Toegang ziekenhuizen gaat vaak mis

“Ga maar in je eigen land naar het ziekenhuis”. Dat kreeg een Marokkaan zonder verblijfsvergunning te horen toen hij daar kwam voor een afspraak. “Je hebt een brief van STIL nodig”, kreeg een ander te horen. Dit jaar zijn al zeker tien mensen aan de poort geweigerd of onder druk gezet te betalen bij een ziekenhuisbalie.

dinsdag 27 maart 2018

Stil Leven: Yasar Salam

Yasar Salam: "Ik ben op het punt gekomen dat ik zelf niets meer aan mijn situatie kan doen. Ik probeer afleiding te vinden door te sporten, te wandelen of te fietsen, maar dat helpt allemaal niet."

maandag 26 maart 2018

Bijzondere ontmoeting gastadressen

Zondag kwamen bijna dertig mensen bij elkaar die allen in eigen huis opvang bieden aan cliënten van STIL. Zij deelden bijzondere ervaringen, lastige zaken en gaven feedback op STIL. Dit alles gelukkig in positieve zin!

vrijdag 09 maart 2018

Tranen op STIL

Vandaag is de Koud Weer Regeling (KWR) afgelopen. Mensen die eerder vanwege het koude weer een slaapplek kregen van de gemeente, staan nu op straat en kloppen aan bij STIL. Niet voor iedereen weten we een oplossing. Dit zorgt soms voor tranen…

donderdag 08 maart 2018

Politie vraagt STIL-bezoekers zonder reden om ID

Twee bezoekers van het medisch spreekuur roken na afloop voor de deur een sjekkie. Dat ze 'onder een afdak hangen' is reden naar hun ID te vragen, zegt een agent tegen de coördinator van STIL. STIL maakt zich grote zorgen over de veiligheid van bezoekers van het medisch spreekuur, waar jaarlijks bijna 500 mensen geholpen worden.

vrijdag 02 maart 2018

Wonderbaarlijke hereniging en meer nieuws van STIL

Vriendinnen vinden elkaar toevallig terug op een gastadres van STIL. Ze kunnen hun geluk niet op. Een ex-cliënt is teruggekeerd naar Benin. Het is er erg 'warm en wennen', zegt hij. Tot nu toe gaat het goed. Dit en ander nieuws lees je in de nieuwsbrief van STIL.

donderdag 01 maart 2018

Stil Leven: Halil

Halil: "Mijn levensvisie houdt me op de been. Ik ben een socialist. Omdat ik niet alleen een betere wereld voor mijn kinderen wil, maar voor alle kinderen op de hele wereld."

dinsdag 20 februari 2018

Samen opvang bieden

Kort geleden maakte STIL kennis met een vrouw en een gezin in Utrecht. Ze wilden graag vluchtelingen opvangen, liefst een vrouw die anders op straat zou staan. Ze spraken af het samen te doen. Dat vond STIL een goed idee!

vrijdag 16 februari 2018

Na 16 jaar terug naar Benin

Onze ex-cliënt Lukman, keert na zestien jaar verblijf in Nederland - zonder verblijfsvergunning-, terug naar Benin. De afgelopen drie jaar probeerde hij –tevergeefs- een reisdocument te verkrijgen. Dit lukte na al die tijd opeens vorige week. Maandag vliegt hij terug.

donderdag 15 februari 2018

Stil Leven: Viktoria

Viktoria: "Doorzetten is mij op mijn lijf geschreven. Eén keer ben ik door drie beveiligers uit een examenzaal van mijn opleiding gedragen omdat ik niet wilde weggaan."

vrijdag 02 februari 2018

Over koeien melken en verblijfsvergunningen...

In de laatste nieuwsbrief van STIL kun je lezen wat er zoal de afgelopen maand bij STIL gebeurd is. Zo kregen een vrouw en haar tienjarige zoon een verblijfsvergunning. Ze wonen al acht jaar in Nederland! "'Ik ben heel blij en opgelucht", zegt zij.

donderdag 01 februari 2018

Stil Leven: David

David: "Mijn dromen zijn niet groot maar ik zou zo graag opnieuw een opleiding beginnen. Bij voorkeur iets met taal. Maar eigenlijk alles zou goed zijn als ik maar mijn gezin kan onderhouden."

donderdag 25 januari 2018

Leuke onverwachte donaties

Voor de noodhulp die STIL geeft aan mensen zonder verblijfsvergunning zijn we afhankelijk van donateurs en fondsen. Deze maand kregen we tot nu toe al vier leuke, onverwachte en grote donaties.

dinsdag 23 januari 2018

Spannend om iemand in huis te nemen

Kort geleden maakte STIL kennis met een jonge vrouw die erover denkt een logeerplek aan te bieden aan een vrouw van onze doelgroep die op straat staat. "Ik vind het heel spannend", zegt ze. "'Vind je dat raar?"